Gyorfi Deak Gyorgy – bibliotecarul care adună „Curiozităţile Sălăjene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gyorfi Deak Gyorgy FOTO piszkulyka.blogspot.ro
Gyorfi Deak Gyorgy FOTO piszkulyka.blogspot.ro

S-a născut şi s-a format în Timişoara, iar în Sălaj l-au trimis comuniştii, pentru a-i învăţa fizică pe copiii dintr-un sat. A rămas aici şi a devenit unul dintre cei mai eficienţi promotori ai judeţului, prin publicarea unor poveşti mai puţine cunoscute despre oameni şi locuri din Sălaj.

Deşi a absolvit facultatea de fizică, Gyorfi Deak Gyorgy, sau Gyuri, cum îi spun prietenii, a fost încă din studenţie un apropiat al muzelor şi al literelor. “Trei ani am scris la revista “Forum Studenţesc”. În Timişoara predecembristă, studenţii aveau o altă libertate şi se ocupau şi de alte domenii, chiar diferite de specializarea universitară. Era ceva absolut obişnuit să colecţionezi tablouri, să joci tenis de câmp sau să ai şi activităţi publicistice”, îşi aminteşte scriitorul din Jibou.

Pasionat de istoria neştiută a Sălajului

În 1988, proaspăt absolvent de Universitate, Gyuri a fost repartizat în satul sălăjean Dridiu, dar nu a rămas foar mult la catedră, preferând, în zorii democraţiei să participe la un concurs pentru un post de bibliotecar. Căsătoria cu o profesoară din Jibou, l-au făcut să se stabilească “definitiv şi irevocabil” în urbea de pe malul Someşului, unde continuă activitatea de bibliotecar.
 

Cu timpul, timişoreanul a devenit unul dintre cei mai fini cunoscători ai istoriei Sălajului şi a reuşit să publice şi cartea “Curiozităţi sălăjene”, o culegere cu evenimente, locuri şi biografii mai puţin, sau deloc cunoscute publicului larg.

Între legende şi documentare istorică

 “Totul a început de la legendele locale, legende care dau elementul identitar fiecărei comunităţi. Am continuat apoi să studiez presa Sălajului de la final de secol XIX şi început de XX, de unde am extras povetiri interesante, care în vremea comunismului au fost ignorate sau de-a dreptul interzise. Vorbim, în general, despre pagini de istorie cu valoare anecdotică”, explică Gyuri.

Astfel, în Curiozităţile Sălăjene au apărut articole despre prima grădină botanică înfiinţată vreodată în România, în satul sălăjean Crasna, despre britanicul John Smith, prietenul indiencei Pocahontas, care înainte de pleca peste Ocean a trecut şi prin Sălaj sau despre peştera cu picturi rupestre de la Cuciulat, contemporană cu mult mai celebrele caverne din Altamira.“Iar munca mea continuă. În timpul iernii citesc, cercetez şi scriu, iar vara hoinăresc prin judeţ, pentru a găsi noi “curiozităţi, sau “rarităţi”sălăjene. Toţi cei care sunt interesaţi de aceste articole le pot citi şi online, pe site-ul gyuri.go.ro. Cel mai probabil, după ce voi reuşi să mai strâng informaţii voi mai publica un nou volum al “Curiozităţilor”, mai spune scriitorul.

Gyuri se declară îndrăgostit de Sălaj şi mai ales de Jibou şi susţine că în pofida faptului că oraşul în care locuieşte nu este foarte dezvoltat, locul se dovedeşte a fi foarte propice pentru acţiunile cultural, Jiboul fiind, în opinia sa “o colonie a oamenilor de litere”.

Profil.

Născut. 17 aprilie, 1974, Timişoara
Studii. Facultatea de Fizică, Universitatea Timişoara (1988); Studii postuniversitare în biblioteconomie.
Familie. Căsătorit, doi copii.

Ce-i place?

Gyuri se declară un împătimit al lecturii şi susţine că tocmai de aceea a ales meseria de bliotecar. Pe lângă lectură, scriitorului îi place să se plimbe cu bicicleta, să viziteze şi să cunoască cât mai multe locuri interesante din localităţile judeţului.

Ce nu-i place?

Indecis în privinţa lucrurilor care nu-i fac plăcere, Gyorfi Deak Gyorgy spune că nu există ceva strict stabilit, care să-i provoace neplăcere şi că totul depinde de context. Totuşi, bibliotecarul declară că nu-i plac exesele, de orice fel ar fi ele.

Întrebare şi răspuns

Se poate trăi din publicarea cărţilor?

„Cu siguranţă că nu. În Sălaj, şi în România, în general, nu există o piaţă, în adevăratul sens al cuvântului, pentru carte. Tirajele sunt mici, cumpărătorii puţini, aşa că e aproape imposibil să trăieşti din literatură. Pentru mine, ca şi pentru alţi scriitori, literatura e doar un hobby, dar unul pe care îl cultivăm cu profesionalism”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite