Greii culturismului românesc şi-au încordat muşchii la Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zalăul a fost astăzi pentru câteva ore capitala naţională a culturismului, Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu găzduind Campionatele Naţionale de Culturism Masters, de Fitness Juniori şi de Bodyfitness junioare

Competiţia a început la ora 15.00, reunind la start 45 de sportivi pentru 15 categorii de concurs, în funcţie de vârstă, greutate şi înălţime. Cel mai tânăr concurent (o concurentă, de fapt), Isabella Becheanu are numai 16 ani, dar pe scenă şi-a etalat musculatura şi un veteran de 60 de ani, Balogh Domokos, din Cluj.

După cinci ani, din nou la Zalău
Potrivit informaţiilor primite de la Tiberiu Apostol, secretarul general al Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, un eveniment de o asemenea amploare nu a mai avut loc în Zalău din 2005. „În mare parte, meritul pentru organizarea acestei competiţii în oraşul dumneavoastră îl are Liviu Unguruşan, conducătorul clubului Alfa Zalău, un nume cunoscut în lumea culturismului naţional”, a precizat Apostol.

Datorită numărului redus de participanţi (au existat categorii şi cu un singur concurent) toţi concurenţii au plecat acasă cu diplome şi medalii, iar organizatorii au oferit şi trei plachete pentru întreaga activitate sportivilor Arnold Schlachter, Laszlo Ioan şi Luminiţei Mureşan Tarcea.

Pentru Luminiţa Mureşan Tarcea, multiplă medaliată naţională şi europeană,concursul de la Zalău a reprezentat şi finalul unei cariere competiţionale de peste 20 de ani.

Speriaţi de testul antidopping
Motivul principal pentru care numărul competitorilor a fost atât de redus îl reprezintă frica anumitor sportivi faţă de testul antidopping. Surse din cadrul Federaţiei de Culturism au declarat pentru reporterul „Adevărul de Seară” că scena Casei de Cultură ar fi fost mult mai plină dacă nu exista testul antidopping. De altfel, în sală mai existau câteva zeci de sportivi care ar fi făcut faţă cu brio competiţiei.

În rândul sportivilor părerile referitoare la acest subiect extrem de delicat sunt împărţite. Dacă Luminiţa Mureşan ne-a spus că în 20 de ani de carieră nu a luat niciodată anabolizanţi, generaţiile mai tinere declară, sub protecţia anonimatului, desigur, că „aproximativ 80 la sută din sportivi folosesc substanţe interzise”. Totuşi, ei sunt de părere că şi normele din domeniu sunt prea restrictive şi că poţi rămâne fără premii la concursuri şi în cazul în care foloseşti medicamente banale, cum ar fi cele pentru tratarea unei răceli.

„Nu se poate trăi din culturism...”,
...ne-a spus Mihăiţă Remus, multiplu medaliat la campionatele naţionale, la categoria + 90 de kilograme. „Eu sunt coordonatorul regional al unei firme de protecţie şi pază. De acolo îmi vin banii, iar culturismul e doar un hobby. Stau cam două ore în sala de forţă, de patru ori pe săptămână, dar fac lucrul ăsta din pasiune, nu pentru a avea un câştig financiar.

Din premiile obţinute la campionatele naţionale puteam, cel mult, să-mi plătesc mâncare şi suplimentele nutritive pentru o săptămână”, a spus Remus.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite