Gală caritabilă pentru salvarea unei biserici de lemn distrusă de vijelie. Monumentul istoric, protejat cu o folie de plastic de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că cei 50.000 de lei alocaţi de la bugetul judeţului, la finele lunii august, pentru salvarea monumentului istoric nu sunt suficienţi, autorităţile şi voluntarii pregătesc un eveniment caritabil.

La doi ani de la furtuna devastatoare care a pus la pâmânt biserica-monument istoric din Poarta Sălajului, se fac primii paşi pentru reabilitarea imobilului. În tot acest timp, lăcaşul de cult a încercat să reziste capriciilor vremii acoperită fiind cu o folie de plastic.

Recent, reprezentanţii Parohiei din Poarta Sălajului au decis să se adreseze Consiliului Judeţean Sălaj, solicitând bani pentru a salva biserica de lemn. Aşa au primit de la bugetul judeţului 50.000 de lei, o sumă insuficientă, însă, pentru a salva monumentul, în condiţiile în care necesarul a fost estimat la circa 400.000 de lei.
O mână de ajutor vine, din nou, de la voluntarii din spatele proiectului Ambulanţa pentru Monumente, care, împreuna cu mai multe instituţii din judeţ, pregatesc pentru joi, 17 octombrie, un eveniment caritabil care să redea măreţia de odinioară a uneia dintre cele mai frumoase biserici din Sălaj.

"Pentru ca învelitoarea să fie înlocuită, iar turnul să fie consolidat, avem nevoie de sprijinul vostru, al celor care, la fel ca noi, iubiţi patrimoniul şi aţi înţeles cât de important este să-l dăm generaţiilor viitoare, aşa cum şi noi l-am primit, într-o stare de conservare decentă", este mesajul organizatorilor. "Patrimoniul construit este unul dintre acele lucruri despre care nu se învaţă şi nu se vorbeşte deloc în şcoala românească. Prin urmare, prea puţini conştientizează că acest patrimoniu există şi că el este vital pentru definirea valorilor identitare ale unui popor. Patrimoniul nu este un moft, este un atu ce POATE aduce venituri din turism, poate da identitate comunităţii şi, în ansamblu, duce la creşterea calităţii vieţii într-o comunitate. Asta este ceea ce trebuie să înţeleagă în primul rând administraţia, dar şi cetăţenii. Patrimoniul este un câştig pentru toţi şi trebuie apărat de fiecare dintre noi. Avem patrimoniu, unul chiar foarte valoros, dar a avea nu este suficient. Este doar un motiv de laudă deşartă, dacă nu ştii să-i acorzi locul cuvenit şi nu ştii să-i valorifici potenţialul", mai spun ei.

Intitulat "Împreună pentru Biserica de Lemn din Poarta Sălajului", evenimentul este organizat de Ambulanţa pentru Monumente, Asociaţia ”Monumentum”, Asociaţia ”Arhaic”, Prefectura Sălaj, Primăriile Zalău şi Românaşi, Episcopia Sălajului şi Parohia Ortodoxă Poarta Sălajului.

Deteriorări grave

Potrivit  comisiei mixte pentru constatarea şi evaluarea gradului de deteriorare a bisericii, întocmită prin ordin de prefect, "pe fondul vechimii monumentului şi al fenomenelor meteorologice periculoase petrecute de-a lungul vremii, clădirea prezintă deteriorări grave. Astfel, coiful turlei şi învelitoarea naosului şi a altarului au fost smulse de vânt, iar protecţia provizorie din folie de polietilenă care a fost instalată a fost deterioratp de fenomenele meteo. Aceste aspecte favorizeaza pătrunderea apei de ploaie în interiorul bisericii, afectând grav structura de rezistenţă din lemn, care prezintă zone cu mucegai şi fungi. Restaurarea acoperişului este considerată prima urgenţă, pentru a stopa acţiunea intemperiilor care vor distruge în totalitate monumentul. Ulterior, trebuie restaurate elementele din lemn afectate, părţi componente ale elevaţiilor monumentului".

Imagine indisponibilă

Lăcaşul de cult de la Poarta Sălajului, una dintre cele mai vechi şi mai frumoase biserici de lemn din Sălaj, datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, probabil din 1670, fapt confirmat de sistemul constructiv şi stilul arhitectonic. Biserica a fost adusă în sat în 1835, fiind un dar al credincioşilor ortodocşi din Răstolţul Mare, şi purtată cale de 20 de kilometri. Asemeni altor biserici de lemn, după război a fost dezafectată, iar materialul lemnos s-a degradat inerent, existând riscul de prăbuşire. A fost restaurată în 1969, sub egida Direcţiei Monumentelor Istorice, când turnul a fost reconstruit, s-au turnat fundaţii de beton şi a fost înălţată pe un soclu din piatră.

Aceeaşi biserică a fost cuprinsă într-un amplu proiect european, în valoare totală de 6 milioane de lei, implementat de către Consiliul Judeţean Sălaj la şapte lăcaşuri de cult, prin care s-a încercat atragerea de turişti în judeţul Sălaj şi punerea în valoare a patrimoniului cultural local . Proiectul s-a tradus în amenajarea de alei pavate cu dale, garduri pe structură metalică, scări din beton şi un lift metalic pentru persoanele cu dizabilităţi.

Citiţi şi:

FOTO Cum a fost uitată de autorităţi o biserică monument istoric răpusă de vijelie. Lăcaşul de cult se distruge sub ochii autorităţilor

Prima investigare dendrocronologică completă a unei biserici de lemn sălăjene. Concluziile neaşteptate ale cercetării

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite