FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe locul pe unde, în urmă cu două mii de ani, urcau soldaţii romani către castrul unde îşi avea unitatea lor sediul, turiştii se vor putea plimba, în curând, cu un lift montat în aer liber. Un reportaj inedit din cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.

Castrul roman de la Buciumi, primul castru roman din ţară săpat integral şi publicat printr-o monografie, va şi primul sit arheologic din România la care accesul se va face cu ajutorul unui lift vertical. Neobişnuita instalaţie se va realiza aici printr-un proiect cu finanţare europeană, "Circuitul castrelor romane din Sălaj", în valoare totală de peste 35.000.000 de lei, prin care Consiliul Judeţean vrea să pună în valoare două dintre castrele romane din Sălaj - cel de la Buciumi şi cel de la Porolissum - Moigrad.

VIDEO CASTRUL DE LA BUCIUMI

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, ne-a explicat la acea vreme că soluţia accesului cu liftul la castrul de la Buciumi a fost dată de proiectant şi vine în special pentru a-i ajuta să ajungă pe dealul Grădiştei, unde este castrul, pe turiştii cu probleme de mobilitate.

Arheologul Dumitru Tamba, care a colaborat cu echipa de proiectare, spune că prin acelaşi proiect, la Buciumi va fi reconstituit perimetrul castrului, bastioanele a trei dintre cele patru porţi, turnurile de colţ, turnurile de curtină (observaţie) şi barăcile din faţa clădirii comandamentului. Totul - pentru a-i ajuta pe turişti să îşi imagineze mai uşor cum arăta şi ce se întâmpla la Buciumi în urmă cu 2.000 de ani.

Deocamdată, cei ce ajung în zonă pot vedea econstituită doar clădirea comandamentului - cea mai impozantă şi cea mai importantă clădire din structura castru, unde erau birourile ofiţerilor şi tribunalul militar. Castrul a fost construit imediat după cucerirea romană, în primăvara - vara anului 106 - precizează Tamba - şi face parte din structura de apărare a Limesului, graniţa de nord a Imperiului Roman. Castrul adăpostea, în medie, 500 de soldaţi romani, însă în jurul fortificaţiei erau şi aşezări civile, în care locuiau familiile militarilor, care nu aveau acces în castru dar care erau aduse aici de militari atunci când aveau misiuni mai lungi.

Cum se ajunge la Castrul de la Buciumi


Castrul se află în localitatea Buciumi, situată la 26 de kilometri de municipiul Zalau. Cea mai uzuală rută pentru a ajunge la Buciumi este pe drumul E81 Zalau, cu deviere spre Treznea din vârful Meseşului, pe DJ108R Treznea – Agrij – Buciumi. Odată ajunşi în centrul localităţii Buciumi, turiştii mai au de parcurs doar câteva sute de metri până la castru, existând indicatoare care îi îndrumă spre dealul Grădiştei, acolo unde se văd ruinele vechiului castru.

Drumeţie la cascada Şipot

La numai şase kilometri de castrul de la Buciumi, un alt loc de vis, de această dată zămislit de natură, poate fi considerat un punct de interes pentru turişti, în special pentru amatorii de drumeţii. Este vorba despre cascada Şipot, aflată la intrarea în pădurea din apropiere de sat,  într-o zonă calcaroasă unde apele Mihăiesei au săpat o vale adâncă ce se vede din depărtare. Înainte de cascadă apele trec mai multe praguri micuţe, după care se aruncă de la ultimul într-o cădere de aproximativ, formând o cascadă frumoasă. Spectaculoasă este şi grota formată, în timp, în jurul cascadei, grotă în tavanul căreia îşi înfig rădăcinile arborii urmbroşi ai pădurii ce ascunde cascada.

Desfătarea începe, însă, imediat după ce ieşi din sat şi te îndrepţi spre cascadă, pe un traseu ce te obligă să parcurgi o bună parte din drum prin albia Mihăiesei. Într-o zi călduroasă de vară, un astfel de traseu reprezintă un mijloc de distracţie în sine, mai cu seamă că, vrând - nevrând, ai parte şi de o infuzie de adrenaliză, cauzată de câinii ce păzesc turmele de oi ale localnicilor.

Chiar dacă în imediata apropiere nu sunt spaţii de cazare sau de servire a mesei, zona este situată relativ aproape de Zalău, unde turiştii găsesc cu uşurinţă astfel de facilităţi.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Vacanţă în România: Mărişel, colţul de rai de unde a pornit legenda „Ioanei d'Arc a României”

FOTO VIDEO Incursiune în pădurile seculare ale Dobrovăţului, locul ales de Ştefan cel Mare pentru ultima ctitorie

Comorile ascunse din comuna Suliţa. Mănăstirea Cozancea, desfătare pentru suflet şi minte, şi iazul Dracşani – raiul pescarilor

FOTO VIDEO Totul despre Sfântul de la Bistriţa care aduce ploaia şi colţul de rai din Băile Govora şi din Rezervaţia Buila Vânturariţa

FOTO VIDEO Incursiune în ţinutul fabulos al comorilor regilor daci: secretele cetăţilor antice de la Sarmizegetusa Regia

FOTO VIDEO Vacanţă în Grădina Zmeilor - locul unde o tânără s-a transformat în stană de piatră. Porolissum- cetatea gladiatorilor

Se poartă lifturile. Chiar şi în câmp!

Citeste mai mult:
adevarul.ro/locale/zalau/se-poarta-lifturile-camp-1_50aebdbb7c42d5a6639fcb27/index.html

Se poartă lifturile. Chiar şi în câmp!

Citeste mai mult:
adevarul.ro/locale/zalau/se-poarta-lifturile-camp-1_50aebdbb7c42d5a6639fcb27/index.html

Se poartă lifturile. Chiar şi în câmp!

Citeste mai mult:
adevarul.ro/locale/zalau/se-poarta-lifturile-camp-1_50aebdbb7c42d5a6639fcb27/index.html

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite