FOTO Statuia poetului maghiar Ady Endre, amplasată fără avize în centrul Zalăului. „Puteau să fie primite foarte uşor, însă nimeni n-a făcut demersuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La dezvelirea monumentului a participat şi liderul UDMR, Kelemen Hunor FOTO Facebook.com/Kelemen Hunor
La dezvelirea monumentului a participat şi liderul UDMR, Kelemen Hunor FOTO Facebook.com/Kelemen Hunor

Monumentul dedicat unuia dintre cei mai mari poeţi maghiari a fost inaugurat la sfârşitul lunii ianuarie 2020 în centrul Zalăului, la eveniment fiind prezent şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Un monument de arhitectură urbană, ce îl reprezintă pe poetul maghiar Ady Endre stând pe o bancă, a fost inaugurat, în ianuarie, la Zalău, de către comunitatea maghiară. La o lună distanţă, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj au anunţat că respectiva construcţie a fost aplasată fără să existe documentele necesare prevăzute de legislaţia în vigoare.

"A apărut un monument frumos în centrul Zalăului - statuia lui Ady Endre; foarte bine că există, doar că acel monument de for public, cum se numeşte în legislaţia specifică, a fost amplasat fără niciun aviz. Pentru că se află în zona de protecţie a unor monumente istorice - centrul istoric al Zalăului, Primaria Zalău, Clădirea Transilvania, Direcţia pentru Cultură - avea nevoie de un aviz pentru amplasament din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, respectiv a Direcţiei pentru Cultură, şi de un aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor de For Public, pentru concepţia artistică. Aceste avize puteau să fie primite foarte uşor, însă nimeni nu a făcut demersurile necesare în acest sens", a precizat pentru "Adevărul" Doina Cociş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj.

Deşi nu a fost invitată, aceasta a participat la inaugurarea monumentului, prilej pentru a discuta cu reprezentanţii UDMR Sălaj, care au stat, de altfel, în spatele acestui proiect, şi i s-a transmis că se va intra în legalitate. A trecut o lună de atunci şi nu s-a întâmplat nimic.

"Este un ansamblu urban, nu o statuie"

Contactat, liderul UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes, ne-a declarat că având în vedere că nu este "o statuie ca atare", ci "un mobilier urban, care poate fi mutat dintr-un loc în altul", s-au purtat discuţii dacă este sau nu nevoie de respectivele avize. "Oricum, am declanşat procedura de avizare şi dacă e cazul, vom obţine avizele necesare", a spus el.

Că nu avem de-a face cu o statuie susţine şi viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel: "Este o donaţie făcută Citadinului (societatea care administrează domeniul public, aflată în subordinea Consiliului Local Zalău - n.n.) de un sculptor maghiar, pentru a fi amplasată în peisagistica municipiului. Este un ansamblu urban, nu o statuie; nu înseamnă că rămâne definitiv acolo... este amplasată provizoriu, dar asta e locaţia în care s-a pretat cel mai mult".

Monumentul ce îl reprezintă pe poetul maghiar Ady Endre stând pe o bancă este creaţia sculptorului Biró Lajos, din Ungaria, şi a fost inaugurat la Zalău, în 26 ianuarie, la eveniment fiind prezent Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, deputatul Seres Denes, viceprimarul Zalăului, Fazakas Nicolae, dar şi membri ai comunităţii maghiare din municipiu. Construcţia este amplasată în parcul din Piaţa Iuliu Maniu, în apropierea statuii lui Wesselenyi şi vizavi de Primăria Zalău, respectiv de Colegiul Naţional "Silvania", acolo unde poetul a studiat între 1892 şi 1896 Pe soclul de marmură este inscripţionat un citat din Ady Endre, scris doar în limba maghiară, aspect criticat de unii, cu atât mai mult cu cât legislaţia prevede că "orice text scris sau vorbit într-o limbă străină, indiferent de dimensiuni, având caracter de interes public, trebuie să fie însoţit de traducerea sau de adaptarea în limba română".

Citiţi şi:

Lider UDMR, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: „Să trăim ca fraţii, cu respect reciproc şi să fim liberi“

Drapelul României, arborat greşit la Congresul UDMR. Prefectul de Sălaj: „A fost o eroare a organizatorilor“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite