FOTO Singurul loc din România unde o specie exotică de nufăr creşte în aer liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nufărul a înflorit pentru prima dată în Grădina Japoneză de la Jibou anul trecut (foto Centrul de Cercetări Biologice Jibou)
Nufărul a înflorit pentru prima dată în Grădina Japoneză de la Jibou anul trecut (foto Centrul de Cercetări Biologice Jibou)

Grădina Botanică din Jibou îşi aşteaptă în săptămânile următoare vizitatorii cu o realizare la care au contribuit, în egală măsură, natura şi tehnica: nufărul amazonian, care înfloreşte aici în bazinele exterioare, graţie unor instalaţii de încălzire a apei.

O impunătoare specie de nuferi, originară din zona fluviului Amazon, şi-a găsit, de curând „casă” la Jibou, la Grădina Botanică, în bazinele amenajate în zona Grădinii Japoneze. Este vorba despre Victoria Regia Amazonia, nufărul despre ale cărui frunze foarte mari, cu marginile îndoite în sus, se spune – în teritoriile de orgine – că pot susţine greutatea unui bebeluş. Grădina Botanică din Jibou este singurul loc din România în care acest nufăr creşte afară, în bazine exterioare, iar acest lucru este posibil graţie intervenţiei tehnicii.

image


„Folosind panouri solare, reuşim să încălzim apa din bazinul exterior, în inele în jurul plantei”, ne explică directorul grădinii, Cosmin Sicora. Această specie exotică de nufăr are nevoie de o temperatură a apei de aproximativ 27 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că este nevoie de încălzirea apei din bazin cu până la 5 grade. Prima încercare de aclimatizare s-a făcut, experimental, anul trecut, iar acum, că s-a văzut că funcţionează, nu mai rămâne decât de aşteptat perioada de înflorire.

image


Potrivit lui Sicora, aceasta ar avea loc în cel mult două – trei săptămâni. „Au apărut deja frunzele, mai trebuie să apară şi bobocii”, precizează el.
Cei ce vin la Jibou pentru a vedea nuferii aduşi tocmai din zona Amazonului mai pot vizita şi serele în care sunt expuse plante tropicale şi subtropicale, grupate în funcţie de ţara de origine. Palmierii au propria lor aripă, la fel ferigile şi plantele mediteraniene: măslinul, mirtul, dafinul, lămâiul şi portocalii. În sera plantelor australiene, pot fi întâlnite exemplare de Ficus sau Eucalipt. O altă seră adăposteşte peste 750 de specii de cactuşi şi plante suculente originare din deşerturile africane şi ale Americii de Nord şi de Sud.


Dacă nu aţi văzut până acum un peşte piranha, aveţi un motiv în plus să ajungeţi la acvariile de la Jibou. Copiii se pot bucura şi prezenţa altor specii spectaculoase: porcul de mare cu ţepi, peştii „chirurgi“, nisetrul, păstruga, rechinii de apă dulce, peşti „neon“, peşte „fluture birjar“, peşte „clovn“ sau peşte „înger“.


30.000 de vizitatori în primele şase luni


Minunile lumii vegetale de la Jibou au adus în oraşul de pe Someş peste 30.000 de vizitatori. Potrivit directorului Cosmin Sicora, numărul este cu 20 la sută mai mare decât cel al vizitatorilor din aceeaşi perioadă a anului trecut, o creştere mai mare fiind semnalată în luna aprilie, când aici au venit foarte mulţi elevi (în cadrul activităţilor din „Şcoala altfel”) dar şi turişti atraşi de „spectacolul” lalelelor.


Prea puţină promovare din partea autorităţilor


Printre cei care au vizitat recent frumuseţile de la Jibou se numără şi Adrian Lungu, un tânăr de 31 de ani din Zalău „Am fost de trei ori la Grădina Botanică din Jibou în acest an şi de fiecare dată am fost plăcut suprins, nu doar de plantele luxuriante pe care le-am văzut acolo, ci şi de modul în care acestea sunt prezentate publicului. Eu cred că este unul din locurile cele mai frumoase din Sălaj, dar poate prea puţin promovat de autorităţi. Este locul ideal pentru a petrececâteva ore, la sfârşit de săptămână, cu familia şi nu numai”, spune Adrian. El ne-a mai spus că nu doar patriotismul local te face să apreciezi grădina din Jibou. „Am fost acolo şi cu naşii mei de la Timişoara, care au rămas extrem de plăcut impresionaţi de ceea ce au văzut acolo”.




Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite