FOTO Satul din România care are hartă de ceapă

FOTO Satul din România care are hartă de ceapă

Podurile de pe râul Crasna au fost reprezentate de cutii de carton

O hartă cu scara de 1:100, realizată integral din ceapă, a fost una dintre atracţiile Festivalului Cepei, eveniment ce a avut loc în acest weekend la Pericei, în Sălaj. Localitatea este cunoscută mai ales după ce aici a fost consemnat, în 2007, un record înscris în celebra Guiness World Record Book şi după ce tot aici a fost inaugurat şi un monument al cepei, unic în lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru locuitorii din Pericei – primul sat din Sălaj intrat în Cartea Recordurilor după ce localnicii au împletit, în 2007, cea mai lungă cunună de ceapă din lume – ceapa a ajuns să se confunde cu numele satului.
 ”Pericenenii au de mulţumit cepei pentru foarte multe lucruri. Spre exemplu, ei au simţit ce este economia de piaţă şi în regimul trecut, pentru că ei nu au depins de un salariu, ci au mers din târg în târg cu ceapa lor, au obţinut un venit suplimentar şi au şi cunoscut alţi oameni, alte culturi”, ne explică primarul Boncidai Csaba, el însuşi un împătimit cultivator de ceapă.


Primarul spune că viitorul legumicultorilor din Pericei ar putea fi unul destul de bun, dat fiind faptul că, recent, o parte dintre ei au reuşit să intre cu producţiile lor într-un lanţ de magazine. ”Primele încercări de a intra în hipermarketuri le-am făcut în 2007 - 2008, dar, din cauza rigidităţii lanţurilor, dar şi a cumpărătorilor, care nu se uitau la calitatea produselor şi cumpărau legume importante, nu am rezistat. Spre bucuria noastră, acum se simte o schimbare: cumpărătorii şi-au dat seama că luând produse autohtone ne sprijinim reciproc”, spune primarul.


Harta Periceiului, făcută 100% din ceapă


După ce i-au dedicat cepei un monument, unic în lume, acum, locuitorii din Pericei s-au gândit să facă şi o hartă din ceapă. Evident, nu la fel de trainică precum monumentul metalic montat în curtea şcolii, dar suficient de impresionantă pentru a-i atrage pe tineri într-un demers menit să-i conştientizeze asupra importanţei tradiţiei cultivării acestei legume pentru satul lor. 878 de cepe albe şi roşii (acestea din urmă reprezentând instituţiile şi casele de vânzare) au fost aşezate cu grijă de tinerii din sat sâmbătă, 6 septembrie, având la dispoziţie un plan de detaliu al localităţii şi priceperea unor studenţi politehnişti, care au trasat, în teren, străzile, ţinând cont inclusiv de orientarea faţă de punctele cardinale.


”Ideea de a face o astfel de hartă a venit ca o provocare pentru tineri. Sperăm că, astfel, vor da o mai mare importanţă culturii cepei, îşi vor cunoaşte mai bine satul şi vor simţi mai intens mândria de a face parte din această comunitate”, explică edilul.
 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările