FOTO Din satul lui Coposu, pe jos, până la Nicula. Sacrificiul pe care îl fac de aproape o sută de ani credincioşii din Nicula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mare parte dintre pelerini sunt copii şi tineri
Mare parte dintre pelerini sunt copii şi tineri

Pe vremuri erau peste o sută. Azi, au mai rămas câteva zeci. Sunt credincioşii din localitatea sălăjeană Bobota care îşi supun, an de an, organismul la efortul de a parcurge 300 de kilometri pe jos într-o săptămână, până la Mănăstirea Nicula şi înapoi.

Cu o precizie de ceasornic, în fiecare zi de 11 august din an, din faţa Bisericii Ortodoxe din Bobota porneşte, de aproape o sută de ani, un pelerinaj spre Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj.  De primele pelerinaje nu-şi amintesc prea bine nici bătrânii satului, dovadă că începuturile se pierd în negura timpului. ”Onuţu Danciului cu încă trei bărbaţi o fost primii. Cred că prin 1930. Onuţu s-o dus şchiop şi o venit d-acolo sănătos, pe picioarele lui”, îşi Floare Torma – Pop, o femeie de 75 de ani care până la vârsta de 69 de ani s-a dus şi ea, an de an, în pelerinaj.


Treptat, celor patru bărbaţi li s-au adăugat şi alţii, iar apoi s-au încumetat la acest efort şi femei, tineri şi copii. La un moment dat, grupul pelerinilor din Bobota număra mult peste o sută de persoane, iar amploarea pe care o căpăta fenomenul a început să atragă atenţia autorităţilor comuniste, care l-au şi interzis.  ”Nu ne puteam aduna la biserică, pentru că am fi trecut pe lângă primărie şi nu ne lăsau să mergem. Aşa că ne adunam în ”drumu ţării” (la şosea – n.r.) şi plecam de acolo, să nu ne vadă cei de la primărie”, povestesc femeile din sat, amintindu-şi că printre cei care le punea beţe-n roate pelerinilor erau, de multe ori, chiar consăteni de-ai lor, cu funcţii în structurile de partid. Obiceiul a fost reluat în jurul anului 1960, pe fondul scăderii vigilenţei ”organelor de partid”.


După revoluţia din decembrie 1989, chiar dacă nimeni n-a mai interzis pelerinajul, numărul celor care se încumetau să parcurgă acest drum a tot scăzut, de la an la an, nu de puţine ori localnicii temându-se că nu va mai fi cine să le ducă mai departe această frumoasă tradiţie, pentru care erau recunoscuţi în toată marea de credincioşi care se adună la Nicula, la hramul din 15 august - Adormirea Maicii Domnului.


Totuşi, prin perseverenţa câtorva femei, tradiţia continuă, iar în acest an 30 de pelerini, cu vârste cuprinse între 12 şi 50 de ani, au pornit marţi dimineaţă pe drumul către Mănăstirea Nicula. Vor ajunge acolo după trei zile, dormind, pe traseu, în podurile cu fân din gospodăriile unor credincioşi din localităţile în care îi va prinde noaptea. Pelerinii stau la Nicula până în 17 august, când pornesc pe drumul de întoarcere.

Vă mai recomandăm:

Ciudata prietenie dintre Corneliu Coposu şi un marxist convins, care îl turna la Securitate. Seniorul şi-a convins amicul turnător să i se spovedească

Cum petrecea Corneliu Coposu sărbătorile creştine în detenţie, urmărit pas cu pas de Securitate

Minciunile istoriei: cum a fost "pictat" Corneliu Coposu drept un mare moşier şi un trădător de ţară

Cum a refuzat Corneliu Coposu să îl trădeze pe Maniu, deşi în schimbul trădării i se promisese libertatea


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite