FOTO Satul Bobota, „locul unde Dumnezeu ni l-a dat pe Corneliu Coposu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afirmaţia din titlu aparţine jurnalistului Tudor Călin Zarojanu, care sâmbătă, 29 martie, şi-a adus copiii de la Bucureşti la Bobota, satul din Sălaj în care s-a născut Seniorul, special pentru a vedea „locul în care Dumnezeu ni l-a dat pe Corneliu Coposu”.

Cu un respect venit, în mod evident, din adâncul inimii, jurnalistul a vorbit, sâmbătă, la Bobota, despre Corneliu Coposu, în primul rând din postura de autor al primei cărţi despre acesta. Publicul său a fost reprezentat în special de scriitori din mai multe judeţe din Transilvania, veniţi în Sălaj la invitaţia Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, care a organizat în weekend cea de-a şaptea ediţie a Zilelor Revistei Caiete Silvane. Dar au fost în sala Căminului Cultural din Bobota şi elevi ai Şcolii „Gheorghe Şincai" din localitate, despre care jurnalistul a spus, acolo, că sunt extrem de norocoşi pentru că ei ştiu ceea ce copiii din restul ţării nu ştiu: cine a fost Corneliu Coposu, ce a reprezentat el pentru istoria României şi cât de important ar fi ca Seniorul să fie reperul de moralitate în România de astăzi şi nu alţii...

image

„Corneliu Coposu este sau ar trebui să fie emblema României. Este mare păcat că nu am profitat de norocul de a fi contemporani cu Seniorul", a apreciat el.

La Bobota a ajuns sâmbătă şi Virgil Ţârău, profesor universitar de istorie la Universitatea Babeş - Bolyai din Cluj Napoca şi vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Vizita sa în Sălaj a fost prilejuită de lansarea primei monografii a familiei Coposu, scrisă de istoricul sălăjean Marin Pop pe baza documentelor găsite la CNSAS, dar şi a amintirilor celor două surori ale Seniorului, aflate în viaţă - Rodica şi Flavia Coposu.

Cartea reface arborele genealogic al uneia dintre cele mai respectate familii din Sălaj pe durata a două secole, dar aduce şi elemente de noutate din viaţa şi activitatea lui Corneliu Coposu, zugrăvind, totodată, principiile după care au fost educaţi copiii familiei Coposu, dar şi calvarul acestei familii în perioada comunistă.

Virgil Ţîrău a prezentat şi reeditarea cărţii "Jurnal din vremuri de război", ce cuprinde însemnările lui Corneliu Coposu din august 1944, când era secretar personal al lui Iuliu Maniu, liderul opoziţiei de la acea vreme.

Prezentarea celor două cărţi a încheiat o vizită în locurile în care, pe vremuri, a trăit Corneliu Coposu, începând cu casa parohială în care a văzut lumina zilei şi în care, în 1918, s-au aled delegaţii pentru Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, continuând cu biserica în care a slujit Valentin Coposu, tatăl Seniorului, cu cimitirul în care îşi duc odihna veşnică şase dintre membrii familiei Coposu şi terminând cu Muzeul Şincai - Coposu.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite