FOTO VIDEO Un gigant al industriei româneşti a fost demolat. În locul fabricii va fi ridicat primul mall din Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul mall se va întinde pe 5 hectare FOTO Lucian Milaş
Viitorul mall se va întinde pe 5 hectare FOTO Lucian Milaş

Un fost colos al industriei sălăjene a fost pus la pământ pentru a permite construcţia primului mall din municipiul Zalau.

GALERIE FOTO

Mai multe hale ce au aparţinut fostei Întreprinderi de Armături Industriale din Fontă şi Oţel din Zalău au fost demolate, în locul lor urmând să fie construit primul mall din oraş. Mai multe imagini din timpul demolării fostei fabrici au fost surprinse cu drona de către fotografii zălăuani Lucian Milaş şi Ovidiu Cristian Spînu.

Viitorul complex comercial, ce va fi ridicat pe un teren de peste 5 hectare, va fi deschis cel târziu în luna noiembrie a acestui an şi va crea 100 de locuri de muncă. Construcţia va dispune de o suprafaţă comercială de circa 19.000 de metri pătraţi, pe alţi 22.000 de metri pătraţi urmând să fie realizate căi de acces, spaţiu proiecţie filme şi o parcare cu 800 de locuri.

Până în anul 1990, IAIFO Zalău a fost cel mai mare angajator din judeţ, în perioada de vârf numărând peste 7.000 de lucrători. Armătura avea comenzi din tot spaţiul CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), creat la iniţiativa URSS în 1949 ca organizaţie economică a statelor comuniste europene pentru a constitui un echivalent al Comunităţii Economice Europene, cu misiunea de a stimula comerţul dintre ţările din blocul comunist. Odată cu dispariţia acestui organism, s-au cam rărit şi comenzile pentru armăturile industriale de la Zalău, astfel că din 1991 a început, treptat, declinul. Primele restructurări masive de personal s-au petrecut în 1997 şi în 1998, când au fost daţi afară, o dată, 1.100, respectiv 1.500.

iaifo zalau

Pe fondul scăderii comenzilor, în perioada ce a urmat s-au făcut noi disponibilizări, astfel că în 2004, când fabrica a fost preluată de Rompetrol, aici să mai lucreze doar 1.250 de angajaţi. În prezent, din toate secţiile  este funcţională doar Turnătoria, unde lucrează aproape 130 de persoane.

SURSA VIDEO Spînu Ovidiu Cristian

Mai puteţi citi:

Protest spontan la Rominserv IAIFO Zalău. 260 de salariaţi au oprit lucru pentru a doua zi consecutiv

„Monumentul robinetului necunoscut” de la Zalău: un colos metalic ce aminteşte de comunism

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite