FOTO Cum erau decorate locuinţele în comunism. Peştele de sticlă de pe televizor, bibelourile şi covoarele persane, vedetele vremii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bibelourile erau nelipsite din locuinţe FOTO Andreea Vilcovschi
Bibelourile erau nelipsite din locuinţe FOTO Andreea Vilcovschi

Catalogate astăzi drept kitschuri, obiectele care decorau apartamentele din blocul comunist nu aveau doar o funcţionalitate estetică.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău continuă un proiect lansat anul trecut şi axat pe elementele de istorie trăită. După "Nicio masă fără peşte", expoziţie dedicată alimentaţiei din regimul comunist, instituţia prezintă în această perioadă evenimentul "Bibelou, peşte, mileu", ce abordează tema decorării spaţiului locuit de dinainte de `89.

"Documentarea şi reflectarea expoziţională a problematicii alimentaţiei regimului comunist, prin expoziţia anului precedent "Nici o masă fără peşte", a adus în atenţia noastră importanţa surprinderii dimensiunilor simbolice, estetice dar şi funcţionale ale elementelor ce caracterizau spaţiul locuit în perioada respectivă. Pornind de la diferenţierea în structurarea spaţiului locuit (comparativ cu ruralul) pe care o aduce locuirea la bloc, respectiv apariţia unor încăperi cu funcţionalitate specifică, cum ar fi bucătăria sau baia, dar şi de la constatarea prelungirii în urban a semnificaţiilor unei camere cu rol de afişare socială (vechea ”cameră bună” sau ”casă de dinainte”), am considerat oportună o ilustrare expoziţională a temei decorării locuinţelor prin obiectele ce ”populau” majoritatea apartamentelor regimului comunist", precizează reprezentanţii Muzeului.

După cum susţine Corina Bejinariu, managerul Muzeului şi coordonator al expoziţiei, obiectele de decor ale vremii, catalogate, astăzi, drept kitschuri, nu aveau doar o funcţionalitate estetică: "Nu putem gestiona relaţia cu trecutul fără a vorbi despre nostalgie, încercând să le înţelegem prezenţa în interioarele apartamentelor şi din altă perspectivă, nu doar cea estetică. Avem de-a face cu nevoia de personalizare a spaţiului locativ, pentru a crea o identitate colectivă, până la urmă, a orăşeanului. Un tip de identitate care se construieşte şi prin diferenţiere faţă de rural, dar şi prin forme de adaptare. Avem ca exemplu carpete, precum ce cu "Răpirea din Serai", o formă de reinterpretare a peretarului din rural. Pe de altă parte, obiectele de decor răspundeau şi altor nevoi, ce trebuie judecate în contextul economic, social şi politic al vremii: nevoia de posesia, nevoie de etalare".

Expoziţia reuneşte toată gama elementelor decorative, pornind de la preferinţa unei anumite perioade de a înfrumuseţa pereţii încăperilor prin zugrăveala cu ”rolul”, la celebrul peşte de sticlă ce trona deasupra televizorului, aşezat pe la fel de omniprezentul mileu, la bibelourile, carpetele şi covoarele persane. Nu lipsesc nici tablourile-reproduceri după lucrări celebre sau fotografiile membrilor familiei, cu rame aurite sau argintate, ori candelabrele cu braţe, devenite în perioada anilor `80, pe fondul numeroaselor pauze de curent, elemente pur decorative.

Citiţi şi:

Alimentaţia în regimul comunist: „Nicio masă fără peşte“. Măsurile drastice de înfometare a populaţiei

Noaptea în care comuniştii au confiscat averea moşierilor. „Suntem muritori de foame, nu avem cu ce ne încălzi“

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite