FOTO „Drumul vinului” sau cum putem aduce turiştii în cramele de la ţară cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Szoboszlai Attila a plantat peste 27 de hectare cu viţă de vie adusă din Italia FOTO Arhiva personală
Szoboszlai Attila a plantat peste 27 de hectare cu viţă de vie adusă din Italia FOTO Arhiva personală

34 de primării, organizaţii non-guvernamentale şi societăţi comerciale de pe Valea Crasnei şi de pe Valea Barcăului din Sălaj s-au constituit într-un grup de acţiune locală cu care au câştigat o finanţare europeană în valoare de aproape 3 milioane de euro.

Biserică pentru etnicii romi, dotări pentru un club sportiv din zonă, un ziar local cu apariţie lunară. Sunt doar câteva dintre direcţiile în care se vor cheltui cei 2.849.999 de euro câştigaţi de Asociaţia Grup de Acţiune Locală Valea Crasnei şi Barcăului prin Programul LEADER, finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin PNDR. Asociaţia include - ne povesteşte Vekas Albert - managerul proiectului LEADER - 34 de membri, dintre care 11 sunt primării de pe cele două văi, iar restul sunt ONG-uri şi societăţi comerciale. Proiectul a fost declarat câştigător în cursul lunii noiembrie, iar contractul de finanţare va fi semnat în perioada următoare.


Pentru că zona este una cu tradiţie în domeniul viticol, dar, mai ales, una cu potenţial important pentru acest domeniu al agriculturii, aproximativ 100.000 de euro din această finanţare se vor duce pe... "Drumul vinului", un proiect prin care se va realiza o bază de date cu producătorii locali şi cu oportunităţile de valorificare a vinului şi se va pregăti un traseu de-a lungul căruia turiştii care vor fi atraşi în zonă de licorile bachice să poată vedea cum se produce vinul.


"Numai în localitatea Crasna avem peste 500 de beciuri, iar în comuna Carastelec o societate româno-maghiară a început dezvoltarea unei afaceri la scară mare - cel puţin pentru judeţul nostru - în domeniul viticulturii. A cumpărat zeci de hectare de teren, pe care a început plantarea unor soiuri nobile de viţă de vie şi va face acolo şi o cramă şi o linie de îmbuteliere", povesteşte Vekas.

 Românul cu 2,3 milioane de brazi se specializează acum în viticultură

O afacere similară pune pe roate la Camăr fostul primar al comunei, Szaboszlai Attila, cel despre care scriam, în urmă cu ceva vreme, că deţine şi una dintre cele mai mari plantaţii de brazi ornamentali din Europa şi care a intrat cu firma sa în asociaţie. Intreprinzătorul, profesor de fizică la bază, a obţinut deja o finanţare europeană în valoare de aproximativ 400.000 de euro pentru plantarea a 27,5 hectare de viţă de vie, urmând să continue investiţia cu construirea unei crame şi a unei linii de îmbuteliere, dar şi cu crearea condiţiilor pentru primirea turiştilor în zona de producere a vinului.

Ţările cu tradiţie în producerea vinului, precum Franţa, au deja bine pus la punct un astfel de sistem, în care valorificarea prin vânzare a vinului este îmbinată cu turismul de cramă, în care turiştii plătesc pentru a vedea cum se face şi cum se depozitează apreciata băutură.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite