FOTO Din Casa Birăiţii către Capul Horn. Aventura globetrotter-ului Mirel Magop, care va străbate lumea în costum popular românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dulgherul din Dorohoi care bate lumea în lung şi-n lat pe jos ori cu autostopul îşi va continua călătoria îmbrăcat în port popular de pe Valea Barcăului, din Sălaj. Un costum ţesut în război i-a fost oferit sâmbătă, 28 martie, de Ligia Bodea, tânăra care a amenajat în satul natal, Iaz, un veritabil muzeu etnografic privat.

Mirel Magop, globetrotter-ul cunoscut în special prin refacerea traseului lui badea Cârţan, a ajuns zilele acestea în Sălaj. El s-a oprit sâmbătă, 28 martie, la Iaz, la Muzeul Etnografic al Ligiei Bodea, tânăra din Sălaj care a început de la vâsta de nici 10 ani să amenajeze, în curtea casei, un ”sanctuar” al satului tradiţional românesc. Până acum, muzeul Ligiei numără trei case tradiţionale (două româneşti şi una slovacă), fiecare utilată cu mobilier şi obiecte de uz casnic autentice. În două dintre case - Casa Birăiţii şi casa slovacă - poate fi experimentat modul de viaţă de acum o sută de ani, turiştii putându-şi petrece aici mai multe zile, pe stilul vacanţelor ”la bunici”.


În acest cadru a ajuns şi globetrotterul, ghidat de un profesor sălăjean care i-a devenit prieten (un alt Mirel, Matyas). Dintre sutele de costume populare adunate până acum de Ligia, unul va fi purtat de Mirel Magop în călătoria spre cel mai sudic punct din America de Sud, Capul Horn, călătorie pe care o începe acum. ”Este un costum popular bărbătesc specific zonei Văii Barcăului, alcătuit din cămaşă cu fiocaş şi gaci largi din pânză de cânepă ţesută la război. Îmbrăcat în costum popular, îşi va continua călătoria sa pornind din Iaz şi propunându-şi să ajungă până în America de Sud. Scopul este de a promova costumul popular peste hotare şi de a le arăta străinilor că în România tradiţia se păstrează vie”, explică tânăra.


Mirel Magop, de profesie dulgher, şi-a început aventura prin lumea largă în 2007, străbătând, de atunci, peste 50.000 de kilometri, dintre care 20.000 de kilometri i-a făcut pe jos. Dintre aceştia, 11.000 sunt în România, ”bifând”, în cadrul unui proiect personal de-al său, toate oraşele din ţară. Acum, globetrotterul vrea să bifeze şi toate capitalele lumii - având deja la activ 42. Următoarea aventură, ce porneşte de la Iaz, este, de fapt, o continuare a unui proiect început anul trecut: ”De la Nordkapp la Capul Horn”, o călătorie care să unească cel mai nordic punct al Europei, cu cel mai sudic punct al Americii de Sud.

Vă mai recomandăm:

O tânără din Sălaj şi-a făcut propriul sat tradiţional: muzeul viu în care poţi să retrăieşti vacanţele la bunici

Misterele Sălajului. Locurile care îţi dau fiori sau îţi pun imaginaţia la încercare

Jurnal de vacanţă: Aventură pe tărâmul plantelor carnivore, urmată de o invitaţie în „casa

bunicii“

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite