FOTO Cum arată castrele de la Buciumi şi Porolissum. Clădiri de acum 2.000 de ani, reconstruite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologul Horea Pop, alături de preşedintele Consiliului Judeţean
Arheologul Horea Pop, alături de preşedintele Consiliului Judeţean

Turiştii care vor trece, de la sfârşitul acestui an, pe la castrele romane de la Buciumi şi Porolissum îşi vor putea imagina mai uşor cum se trăia acolo în urmă cu 2.000 de ani, graţie reconstrucţiei unei părţi din clădirile existente acolo în perioada de glorie a Imperiului Roman.

Reconstrucţia face parte din proiectul ”Circuitul castrelor romane din Sălaj”, implementat de Consiliul Judeţean Sălaj, printr-o finanţare europeană asigurată prin FEDR POR DMI 5.1. Valoarea contractului este de 35.859.112,12 lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Sălaj este de 1.510.585,87 lei. Proiectul prevede, pe lângă lucrări de conservare primare, consolidare şi reabilitare funcţională şi volumetrică pentru principalele obiective ale celor două castre, şi realizarea infrastructurii turistice necesare introducerii celor două obiective într-un circuit de vizitare: de la reabilitări de drumuri şi parcări, la toalete publice, centru de informare turistică şi iluminat ambiental. La Buciumi va fi realizat chiar şi un... lift, care este, mai degrabă, o bandă pe care vor putea urca dealul ce desparte drumul public de castru persoanele aflate în scaun cu rotile.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, şi directorul Direcţiei Managementul Proiectelor şi Dezvoltare Regională, Zoe Catiţa Crihan, în calitate de manager de proiect, împreună cu echipa de proiect, au făcut marţi, 19 mai, o vizită de evaluare a stadiului lucrărilor executate în cadrul proiectului „Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj”. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai proiectantului, dirigintelui de şantier, antreprenorului şi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău.


Au fost vizitate cele două şantiere de la castrul Moigrad şi castrul Buciumi, constatându-se o calitate bună a lucrărilor executate. În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a subliniat faptul că trebuie avută în vedere o intensificare a ritmului de lucru, pentru a putea finaliza lucrările în termen, respectiv luna noiembrie 2015.

Vă mai recomandăm;

Trecerea prin Dacia a tiranului Caracalla, unul dintre cei mai cruzi împăraţi romani, pregătită identic cu vizitele de lucru ale lui Ceauşescu

FOTO VIDEO Surprize la Noaptea Muzeelor. Un ghid venit din Epoca Romană i-a întâmpinat pe vizitatori

Practici magice tradiţionale: descântecele care alungau bolile şi actul ritualic făcut pentru a-l aduce pe bărbat în braţele femeii. Explicaţia specialiştilor


 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite