Fostul primar din Ip, la a doua condamnare la închisoare în mai puţin de două luni

Fostul primar din Ip, la a doua condamnare la închisoare în mai puţin de două luni

Ioan Boer a fost suspendat din funcţie în octombrie 2011 FOTO Arhivă

După ce la mijlocul lunii octombrie a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi pentru fals intelectual, fostul primar al comunei sălăjene Ip, Ioan Boer, a fost condamnat, săptămâna aceasta, şi într-un alt dosar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre dosarul în care, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Ioan Boer,  în calitate de primar şi de preşedinte al comisiei locale de fond funciar,ar fi împroprietărit ilegal patru persoane cu un teren situat în zona lacurilor formate în fosta carieră de cărbune de la Cosniciu de Sus. Scopul edilului ar fi fost, spun anchetatorii, acela ca, ulterior împroprietăririi, el să cumpere de la noii proprietari terenul pentru a-şi face acolo o casă de vacanţă. Ceea ce s-a şi întâmplat.


Problema a fost că terenul respectiv era folosit de Composesoratul Cosniciu de Sus, care avea pentru el un titlu de proprietate emis în 2005. În 2010, pentru că suprafaţa folosită de composesorat era mai mare decât cea înscrisă în titlu, primarul, în calităţile pe care le avea, a făcut în aşa fel încât diferenţa să fie luată de la composesorat şi pusă la dispoziţia comisiei locale de fond funciar. Primarul a avut grijă ca diferenţa respectivă să fie exact în zona de lângă lacurile din fosta carieră de cărbune, situată lângă proprietatea composesoratului şi unde el avea de gând să îşi facă o casă de vacanţă.


Pentru a nu bate la ochi, primarul a împroprietărit patru persoane cu terenul respectiv , în suprafaţă totală de aproape trei hectare – două din Zăuan, una din Zăuan Băi şi una din Satu Mare, aceasta din urmă fiind singura care avea drept la teren, dar în alte parte. Ulterior împroprietăririi, toate cele patru parcele au fost cumpărate de D.Elena, nimeni alta decât concubina primarului. În scurt timp, primarul a început acolo lucru la o fundaţie, pentru care a fost şi amendat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, dat fiind faptul că nu avea autorizaţie.


Edilul, suspendat între timp din funcţie, a fost trimis în judecată la sfârşitul anului 2011, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judcătoriei Şimleu Silvaniei. Miercuri, instanţa şimleuană s-a pronunţat, decizând condamnarea lui Ioan Boer la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Magistraţii l-au achitat pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor pblice, aplicându-i o amendă administrativă de 1.000 de lei.


Concubina fostului primar a fost condamnată şi ea, în acelaşi dosar, la trei ani de închisoare cu suspendare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările