Foame de bani în primăriile sălăjene. Au cerut de cinci ori mai mulţi bani decât fondurile disponibile în bugetul judeţului

Foame de bani în primăriile sălăjene. Au cerut de cinci ori mai mulţi bani decât fondurile disponibile în bugetul judeţului

Şeful CJ Sălaj spune că solicitările sunt exagerate FOTO Andreea Vilcovschi

În acest an, fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Sălaj din cota de 7,5% din impozitul pe venit este de aproape 28,5 milioane de lei. Într-o primă fază, primăriile vor primi doar jumătate din sumă.

La solicitarea administraţiei judeţene, primăriile din Sălaj au transmis necesarul de fonduri pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi cofinanţarea unor programe sau proiecte. Aceste nevoi ar urma să fie asigurate din banii disponibili în fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Sălaj din cota de 7,5% din impozitul pe venit.

Suma totală de care primăriile au nevoie este de peste 152 milioane de lei, fiind de cinci ori şi jumătate mai mare decât fondurile disponibile, a declarat Tiberiu Marc, preşedintele Cj Sălaj. Potrivit acestuia, 34% sunt pentru cheltuieli de funcţionare, iar diferenţa, în proporţii aproape egale, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru cofinanţarea unor programe sau proiecte.

"Consider că solicitările pe care le-au făcut sunt exagerate în raport cu nevoile. Unele dintre explicaţiile pe care ni le-au dat sunt chiar interesante; adică solicită 50% din valoarea tuturor proiectelor pe care le au, ca şi cum acestea, odată contractate, ar avea ca jumătate de sursă cota de 7,5%, fără nicio contribuţie locală. Aşa e simplu să faci proiecte, să ceri bani ba dintr-o parte, ba din alta", a menţionat oficialul sălăjean.

La propunerea sa, consilierii au decis ca primăriile sălăjene să primească, într-o primă fază, doar jumătate din cei peste 28 milioane de lei cât reprezentând fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean din cota de 7,5% din impozitul pe venit. Diferenţa va fi repartizată integral, în cursul acestui an, după evaluarea primului semestru.
Cei mai mulţi bani vor ajunge la municipiul Zalău, căruia i-au fost alocate 2 milioane de lei, urmat de oraşele Jibou, cu 800.000 de lei, Şimleu Silvaniei, cu 750.000 de lei, şi Cehu Silvaniei, cu 630.000 de lei. Dintre comune, sume mai consistente au ajuns la Sărmăşag, Crasna, Hereclean, Sîg, Meseşenii de Jos, Ileanda şi Cuzăplac.

Mai puteţi citi:

Bani pentru lucrările de cadastru general. Lista primăriilor din Sălaj care au solicitat finanţare

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: