Fetele din Zalău ştiu să se bată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetele au adus anul acesta acasă opt medalii
Fetele au adus anul acesta acasă opt medalii

Boxul nu mai este, la Zalău, un sport rezervat exclusiv genului masculin. El este practicat, şi nu oricum, ci cu rezultate de excepţie, de tot mai multe fete, multe dintre ele devenind, an de an, campioane naţionale. În acest an de la Campionatele Naţionale de Box Feminin,fetele de la CSM Zalău au venit acasă cu opt medalii.

Zeci de fete din Zalău renunţă în fiecare an la unghiile de domnişoară şi la pantofii cu toc şi urcă zilnic în ring pentru a învăţa să fie mai puternice, mai stăpâne pe ele prin box. „Omul întotdeauna se teme de necunoscut, în special de forţa fizică. În momentul în care aceste fete ajung să fie conştiente că, stăpânind tehnicile boxului, nu li se poate întâmpla nimic de genul acesta, ajung să aibă mai multă încredere în ele, să fie mai puternice”, explică antrenorul Ioan Popa motivul pentru care tot mai multe fete aleg să practice acest sport poate mai puţin obişnuit în rândul reprezentantelor sexului frumos şi slab.


Antrenorul, care a deschis o secţie de box la Clubul Sportiv Municipal Zalău, spune că, dincolo de câştigul psihic, practicarea sportului le aduce tinerelor sportive şi avantaje de ordin fizic. „Boxul chiar este un sport foarte complex, care dezvoltă armonios şi în mod egal absolut toate grupele de muşchi. Prin antrenamente rezultă un corp frumos, cu fibră musculară lungă”, explică el.


Fetele care vor să practice acest sport nu trebuie să fie, neapărat, agresive. „Din contră, pot avea firi liniştite, dar să fie foarte determinate în ring şi foarte bune. Sau pot să fie agresive de felul lor, dar laşe în ring şi neordonate. În box nu îi trebuie agresivitate, ci tehnică şi tactică”, completează antrenorul.


Fetele care boxează la Zalău o fac şi bine. O demonstrează şi rezultatele de la ultimele campionate naţionale de profil, de unde ele s-au întors cu nu mai puţin de opt medalii. Două dintre ele sunt de aur, venind „la pachet” cu titlul de campioană naţională pentru Flavia Iacob, care a concurat la seniori, şi pentru Diana Chiş (juniori). Medalii de argint au luat, la diferite categorii de greutate şi de vârstă, Gabriela Pintea, Cosmina Fărcaş, Adelina Papiţa, Lucica Coţe, Simina Filip şi Torkos Henrietta. Ancuţa Sălăjean şi Mihalea Păuşan au venit acasă cu medalii de bronz.

Campioane şi la învăţătură


Antrenorul Ioan Popa se laudă şi cu inteligenţa elevelor sale. „Sportul este, de fapt, o luptă extraodinară a inteligenţei. De aceea i se şi spune sport nobil. Elevele mele nu au avut niciodată probleme cu şcoala sau să fie vreuna care să nu-şi ia bacalaureatul. Ba chiar am avut o elevă, Xenia Păuşan, care a terminat în urmă cu trei ani liceul cu media 10, şi-a luat bacalaureatul cu 9.80, iar anul acesta a terminat facultatea ca şefă de promoţie”, povesteşte el.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite