Femeia care a reconstruit feţele mutilate ale veteranilor Primului Război Mondial. Cum a reuşit să-i salveze de la o viaţă în izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anna Coleman Watts Ladd

Primul Război Mondial a provocat milioane de victime atât în rândul soldaţilor, cât şi a civililor. Numeroşi militari implicaţi în conflagraţie au rămas desfiguraţi, motiv pentru care, la întoarcerea de pe front, au ales să se izoleze de restul societăţii.

Războiul nu scoate, întotdeauna, doar ceea ce este mai rău în fiinţa umană, ci şi compasiune şi implicare pentru ajutorarea aproapelui. Unul dintre cei care s-au remarcat prin astfel de sentimente a fost Anna Coleman Watts Ladd (născută în 1878), un sculptor american care s-a mutat împreună cu soţul său, în Franţa, în 1917. Aici, l-a cunoscut pe Francis Derwent Wood, un sculptor britanic, care crea nasuri din tinichea pentru veteranii răniţi grav în război, oferindu-le, astfel, o nouă şansă la viaţă.

Inspirată de lucrările acestuia, Ladd şi-a creat propriul atelier, pe care l-a denumit "Studio pentru măşti-portret", unde realiza măşti şi diverse proteze faciale pentru soldaţii desfiguraţi.

Procedura presupunea multă muncă şi atenţie la detalii, dar pentru Ladd, care era o perfecţionistă, misiunea s-a dovedit a fi una uşoară. Mai întâi, artista studia atent chipul soldatului, analizând maxilarul deformat, nasul distrus ori orbita din care lipsea globul ocular, apoi compara totul cu o fotografie veche a celui rănit; în felul acesta, putea modela în lut ori plastilină macheta pentru viitoarea mască. Ulterior, crea piesa protetică dintr-un cupru galvanizat, foarte subţire, apoi trimitea masca la magazinul prietenului Wood, care a îi aplica un strat de email de culoare cât mai apropiată de nuanţa pielii beneficiarului. Pentru a crea sprâncenele, genele şi chiar mustaţa, Ladd folosea păr natural, proteza fiind prinsă de faţa clientului cu ajutorul unor şnururi sau a ochelarilor. În doar un an şi jumătate, artista şi echipa ei au realizat peste 100 de măşti, costul mediu al unui astfel de produs fiind de doar 18 dolari, bani care erau donaţi pentru acţiuni caritabile. Deşi nu era o soluţie practică sau confortabilă, reda veteranilor încrederea în propria persoană, respectul faţă de sine şi le permitea să se reintegreze în societate.

Munca Annei Coleman Watts Ladd a fost recunoscută şi apreciată, astfel că în 1932, guvernul francez a numit-o Cavaler al Legiunii de Onoare, apoi a primit Ordinul Sfântul Sava.

La sfârşitul Primului Război Mondial, a sculptat un monument comemorativ reprezentând un cadavru descompus pe un gard din sârmă ghimpată, pentru legiunea americană Manchester-by-the-Sea.
În 1936, s-a retras împreună cu soţul ei în California, unde a murit trei ani mai târziu. Pe lângă creaţiile ei importante şi frumoase lucrări de artă pe care le-a lăsat în urmă, Ladd rămâne în istorie drept femeia care şi-a dedicat viaţa pentru a-i ajutat să ducă o viaţă normală pe soldaţii mutilaţi în război.

Mai puteţi citi:

Ascensiunea şi decăderea primului supermodel din lume. Cine a fost frumoasa Gia, femeia care i-a fascinat pe cei mai mari designeri

Destinul tragic al celei mai urâte femei din lume. A fost exploatată toată viaţa şi înhumată la 150 de ani după moarte

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite