Femei care şi-au schimbat identitatea pentru a lupta în Războiul de Secesiune. Povestea „fratelui“ care şi-a însoţit soţul pe front

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi atât Uniunea, cât şi Confederaţia au interzis femeilor să lupte în Războiul Civil American, se estimează că au existat câteva sute de reprezentante ale sexului frumos care au pus mâna pe arme pentru o tabără sau alta.

Din patriotism, din dorinţa unei aventuri departe de viaţa cotidiană, pentru soldă ori chiar pentru a fi mai aproape de bărbaţii lor de pe front, multe femei au ales să înfunte gloanţele în timpul Războiului Civil American.

Femeile care s-au oferit să meargă în luptă făceau, de regulă, parte din aceeaşi categorie cu bărbaţii plecaţi voluntari pe front: proveneau din familii de fermieri care se chinuiau să îşi ducă traiul. Nu le-a fost deloc dificil să îşi ascundă sexul, întrucât testele fizice nu erau dificile.
Cele mai dezvoltate obişnuiau să îşi lege strâns sânii şi toate se îmbrăcau în haine largi, se tundeau scurt şi îşi murdăreau tenul.

A fost şi cazul lui Jennie Hodges, care a servit în armata Uniunii sub numele de Albert Cashier, identitate pe care a păstrat-o până la moarte. S-a alăturat taberei Statelor din Nord în august 1862 şi a luptat timp de trei ani. La întoarcerea de pe front, şi-a continuat viaţa ca bărbat; totul a ieşit la iveală abia la bătrâneţe, când a fost internată în spital cu demenţă.

În tabăra Confederaţiei, a fost Sarah Malinda Pritchard, care nu a putut să-l lase pe Keith, soţul ei, să meargă la război singur; aşa că şi-a tăiat părul şi s-a înrolat ca fiind fratele lui mai tânăr, "Sammy". Au luptat împreună în trei bătălii, până când Sarah a fost împuşcată în umăr şi trimisă acasă alături de consortul său, care s-a dat bolnav.

Frances Clayton a fost o altă curajoasă care şi-a însoţit bărbatul pe front, în 1861, deghizându-se şi dându-se drept "Jack Williams". Mamă a trei copii, ea a făcut parte din unităţile de artilerie şi cavalerie şi a luptat în bătălia de trei zile din Fort Donelson din Tennessee, unde a fost rănită. Chiar şi în aceste condiţii, identitatea sa a rămas un secret. Şi-a văzut soţul murind în timpul bătăliei de la Stones River, însă a continuat să lupte.

Citiţi şi:

Cinci femei puternice care au făcut istorie. Regina care a asistat la execuţia mamei sale şi a răzbit ulterior în politică

Femeia care şi-a dat viaţa pentru gorile. A trăit două decenii în mijlocul primatelor şi a sfârşit sub lovituri de macetă

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite