Fără bani şi fără casă din cauza unui tun imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anamaria şi Mihăiţă Moldovan şi-au cumpărat apartamentul pierdut cu un credit bancar
Anamaria şi Mihăiţă Moldovan şi-au cumpărat apartamentul pierdut cu un credit bancar

Este povestea dramatică a familiilor care şi-au cumpărat apartamente de la falimentara Citadela Technohouse şi care au pierdut acum şi ultima bătălie, cea din instanţă. Ei vor fi evacuaţi din case dar, ca o ironie a sorţii, unii vor continua să plătească la bancă ratele la împrumutul luat pentru cumpărarea lor.

Judecătorii Tribunalului Sălaj nu le-au dat dreptate familiilor care au cumpărat apartamente de la Citadela Technohouse fără a le înscrie în Cartea Funciară şi au dat băncii creditoare, prin hotărâri irevocabile, dreptul de a le scoate apartamentele la licitaţie.
Povestea acestor familii a început în 2006 – 2007, perioada de avânt a mansardării blocurilor din Zalău. Cea mai importantă firmă din oraş care se ocupa de mansardare era, la acea vreme, Citadela Technohouse, adminsitrată de Futo Francisc. Firma scotea profit frumuşel vânzând celor interesaţi apartamente amenajate în mansardele construite pe blocurile de locuinţe din Zalău.
Aşa a fost şi cazul soţilor Anamaria şi Mihăiţă Moldovan, care au cumpărat de la Citadela Technohouse un apartament în 2007, dar pe care nu a reuşit să-l întabuleze. „Nu am reuşit nicicum să ne întâlnim cu administratorul firmei, pentru a întabula apartamentul. De câte ori îl sunam, spunea fie că nu are bani, fie că a expirat extrasul CF şi va merge în zilele următoare să scoată altul”, spune Mihăiţă Moldovan.

Cei doi soţi povestesc că au plătit integral apartamentul în 2007, având ca dovadă în acest sens un contract de vânzare cumpărare sub semnătură privată şi un ordin de plată de la bancă. Nu s-au gândit că vor avea probleme până anul trecut, în primăvară, când le-a bătut executorul bancar la uşă.

Plătesc scump pentru neseriozitatea altora

Necazul lor pleacă de la faptul că, tot în 2007, firma care le-a vândut apartamentul a luat un credit de la o sucursală bancară din oraş, iar din 2009 a început să nu mai plătească ratele la credit. Din acel moment, banca a deschis procesul de insolvenţă şi a iniţiat procedurile de executare silită a societăţii, cu scopul de a-şi recupera banii împrumutaţi. Printre imobilele care au făcut obiectul executării silite s-a aflat şi apartamentul soţilor Moldovan, plus încă alte cinci apartamente aflate în aceeaşi situaţie: cumpărate de proprietari de la Futo Francisc, dar neîntabulate, la Cartea Funciară figurând tot ca proprietăţi ale administratorului Citadela Technohouse.
Cei doi soţi, ca de altfel şi restul familiilor aflate în această situaţie, au aflat în ce necaz se află abia când şi-au găsit pe uşă anunţul de executare silită. Disperaţi, au contestat în instanţă măsura executării silite. Luna aceasta, însă, instanţa a dat, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, dreptul băncii de a executa silit familiile în cauză. „Este profund incorect, dar, din păcate legal. Ăstea sunt, din nefericire, legile din România”, spune Tudor Crihan, avocatul care i-a reprezentat pe soţii Moldovan în instanţă.

Culmea ghinionului: evacuaţi din apartament, vor plăti în continuare creditul la bancă

Resemnată, Anamaria Moldovan spune că nu ştie exact ce va face în continuare. „Ne vom muta în chirie sau la părinţi”, îşi expune ea variantele. Ce e sigur este doar faptul că va fi nevoită să plătească, în continuare, creditul luat de la o bancă pentru a-şi plăti apartamentul din care este acum evacuată.

Între timp, cei care sunt vinovaţi de drama prin care trece familia Moldovan şi celelalte familii aflate în aceeaşi situaţie, Futo Francisc şi fosta sa soţie, împlicată şi ea în administrarea firmei, sunt de negăsit. Se vorbeşte că s-ar fi dat la fund şi s-au mutat în alt judeţ (în Cluj, se pare) tocmai pentru că le-a fost frică de mânia celor cărora le-au nenorocit existenţa.

Apartamentele, scoase la vânzare

Executorii bancari care au cerut insolvenţa Citadela Technohouse au încercat să vândă cele şase apartamente anul trecut, înainte ca proprietarii lor să ceară în instanţă suspendarea procedurii executării silite. Nu s-au vândut atunci pentru că nu au fost cumpărători interesaţi, iar după demararea de către proprietari a acţiunilor în instanţă executorii bancari au sistat orice demers. Acum, însă, este probabil o chestiune de zile până ce licitaţiile pentru vânzarea acestor locuinţe vor fi reluate.

De atfel, anunţurile de vânzare sunt postate deja pe site-ul oficial al instituţiei bancare, fără a fi comunicată, încă, data licitaţiei. Preţurile de pornire a licitaţiilor pentru aceste apartamente variază între 59.775 de lei, pentru un apartament cu o cameră, şi 113.100 pentru un apartament cu trei camere. Preţul de pornire în cazul apartamentelor cu două camere oscilează înte 80.250 de lei şi 84.000 de lei.

Oamenii se feresc să cumpere apartamente din executări silite


Site-urile băncilor sunt pline, însă, de astfel de anunţuri. Numai la banca în cauză sunt scoase la licitaţie sute de apartamente în mai multe oraşe din ţară, multe nevândute nici după numeroase reluări ale licitaţiei. Experţii sunt de părere că asta se întâmplă şi din cauza crizei, care i-a lăsat pe oameni fără bani şi fără dorinţa de a investi în imobiliare, dar şi pentru că, în general, clienţii se feresc, dintr-o superstiţie, să cumpere apartamente din care au fost evacuaţi semenii lor.

În plus, nici preţurile nu sunt foarte îmbietoare. Sumele stabilite pentru deschiderea licitaţiilor nu sunt cu mult mai mici decât sumele avansate de agenţiile imobiliare din oraş.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite