Expoziţie pentru publicul cu vârsta de peste 16 ani. Despre Eros şi sexualitate în Dacia Romană.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statueta a fost descoperită în 2015 la Buciumi
Statueta a fost descoperită în 2015 la Buciumi

O expoziţie ce are ca element central o statuetă din bronz reprezentând-o pe Venus, goală, va fi vernisată în curând la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă. Evenimentul se adresează, potrivit organizatorilor, publicului cu vârsta de peste 16 ani.

La Secţia de istorie ”Vasile Lucăcel” a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău se vernisează miercuri, 13 ianuarie, de la ora 14.00, expoziţia cu tema ”Eros şi sexualitate în Dacia Romană”, ce va fi deschisă publicului până la finalul lunii februarie.

Potrivit organizatorilor, expoziţia propune publicului o altfel de abordare a unui subiect care, deşi omniprezent de-a lungul timpului, poate părea tabu pentru o societate aflată, de prea mult timp, într-o criză a valorilor. ”Dorim să prezentăm vizitatorului un excurs prin reprezentările artistice, figurative ale lumii romane despre corpul uman în diferitele sale ipostaze. Fie că sunt zei, oameni obişnuiţi, prostituate sau „clienţi” ori cupluri conjugale, aceştia au constituit obiectul unor reprezentări prin care nuditatea şi atributele sexuale nu violentau sensibilităţile,  nu determinau oprobiul comunităţii, nu generau discursuri moralizatoare”, spun reprezentanţii muzeului din Zalău.

Evenimentul expoziţional, organizat la iniţiativa Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în colaborare cu opt alte instituţii muzeale de prestigiu din Transilvania, Oltenia şi Banat, concentrează în jur de 100 de piese reprezentative pentru demersul propus şi se adresează în primul rând segmentului de public cu vârsta de peste 16 ani.

Printre exponate se numără şi o superbă statuetă de epocă romană reprezentând-o pe Venus, zeiţa dragostei, frumuseţii şi a fertilităţii, goală alături de fiul ei,  descoperită recent la baza unui turn al castrului roman de la Buciumi, judeţul Sălaj, cu ocazia săpăturilor efectuate acolo de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău pentru punerea în valoare şi restaurarea sitului prin proiectului ”Circuitul castrelor romane”, implementat de Consiliul Judeţean.


Potrivit arheologului Horea Pop, astfel de statuete erau, cu două milenii în urmă, o prezenţă constantă în viaţa militarilor romani. ”O explicaţie ar puta fi aceea că, simbolizând fertilitatea, erotismul, unii dintre militari, mai exact cei căsătoriţi şi care locuiau cu soţiile în vicus (aşezare civilă situată în imediata apropiere a castrului) se închinau la ea în speranţa că partenerele lor vor rămâne însărcinate. Cei necăsătoriţi se închinau, probabil, pentru a-şi găsi şi ei soţii”, spune Horea Pop. Dat fiind faptul că, în toate reprezentările ei, Venus apare goală, o altă explicaţie a prezenţei statuetelor în mediile preponderent masculine ar fi conotaţiile sexuale pe care militarii, ţinuţi departe de femei uneori lungi perioade de timp, le atribuiau acestor obiecte. Cu alte cuvinte, statuetele ar fi putut fi ”strămoşul” actualelor reviste pentru adulţi, sursa fanteziilor soldaţilor din acele timpuri.

Vă mai recomandăm:

Românii, reticenţi în a ceda simboluri comuniste. Obiectele din „Epoca de Aur“, adunate cu dificultate de cercetători



 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite