Experienţă inedită şi încărcată de mister, la Porolissum. De Zilele Patrimoniului, vizitare nocturnă ghidată la Complexul Arheologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iluminatul ambiental a fost realizat printr-un proiect cu finanţare europeană FOTO MJAZ Zalău
Iluminatul ambiental a fost realizat printr-un proiect cu finanţare europeană FOTO MJAZ Zalău

Complexul Arheologic "Porolissum" îşi aşteaptă vizitatorii într-o atmosferă specială, marţi, 20 septembrie, în cadrul unui eveniment inedit prilejuit de "Zilele Europene ale Patrimoniului", dar şi de finalizarea unui proiect cu finanţare europeană privind restaurarea celor două castre romane din judeţul Sălaj.

Publicul sălăjean va putea "degusta" un produs cultural pe care reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău intenţionează să îl lanseze, cel mai probabil, anul viitor. Este vorba despre vizitarea noctură ghidată a Complexului Arheologic "Porolissum", unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România.

Astfel, marţi, 20 septembrie, între orele 20 şi 23, cei interesaţi vor putea savura poveştile spuse de arheologi, alături de o ceaşcă de ceai fierbinte, admirând frumuseţea obiectivelor pe timp de noaptea. Organizatorii acestei acţiuni sunt convinşi că experienţa va fi una inedită chiar şi pentru cei care au vizitat "Porolissumul" pe timpul zilei.

complexul porolissum

"Este un alt tip de experienţă decâtde vizita de peste zi, care este una de cunoaştere, de descoperire, când altfel vezi obiectivele, altfel poţi să primeşti informaţia. În timpul nopţii, totul este învăluit în mister şi magie, iar povestea funcţionează mai bine decât ghidajul ştiinţific", ne-a declarat Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean.

Vizitarea nocturnă este posibilă ca urmare a finalizării proiectului de restaurare a castrului, în cadrul căruia s-a realizat, printre altele, iluminatul ambiental al principalelor obiective din cadrul Complexului Arheologic: Poarta Praetoria, amfiteatrul roman, clădirea comandamentului, vama romană şi aleile de acces.

"O astfel de oportunitate, cel puţin într-un complex arheologic, este foarte rar întâlnită la nivel naţional. Probabil, la ora actuală, niciun castru roman din România nu oferă această posibilitate", susţine Bejinariu, adăugând că experienţa se doreşte a fi mai degrabă o vizită emoţională, nu neapărat una ştiinţifică.

image

Castrul de la Porolissum, cel mai nordic punct de aparare al Daciei Romane, se află în comuna Mirşid, judeţul Sălaj, pe dealul Măgura Pomăt, la o altitudine de 504 m.

În anul 106 d.Hr., la începutul celui de-al doilea razboi împotriva dacilor, împaratul roman Traian a înfiinţat un punct fortificat pentru a apăra principalul loc de trecere prin Munţii Meseş. Construcţia initială, din lemn, cu fundaţii de piatră, gazduia aprozimativ 5000 de soldati, pentru ca mai tarziu, fortificaţia să fie mărită şi reconstruită din piatră, cu ziduri, valuri şi şanturi de apărare, dar şi mai multe castre mici. În timpul împaratului Septimiu Severus, oraşul a primit statut de municipiu, ceea ce oferea conducătorilor şi negustorilor posibilitatea să lucreze independent. Plecarea romanilor a avut loc în anul 271 d.Ch, însă, conform dovezilor istorice păstrate, Complexul Arheologic "Porolissum" a continuat să fie locuit timp de mai multe secole de la data plecării.

Castrul de la Porolissum, precum şi cel de la Buciumi au fost restaurate, recent, printr-un program european al Consiliului Judeţean Sălaj, în valoare de aproape 36 milioane de lei.

Vă mai recomandăm:

Ţărăniştii clujeni pun umărul la reabilitarea Casei Memoriale "Iuliu Maniu" de la Bădăcin. Călin Buzoianu a donat 10.000 de lei pentru împrejmuirea conacului

Pasiune pentru portul popular românesc. Cum s-a transformat un tânăr din Sălaj din inginer în meşter popular

Tradiţii peste care s-a aşternut praful. „Danţul în şură“, locul unde se perfectau căsătoriile din satul sălăjean

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite