Evenimentul care a crescut brusc concentraţia de scriitori de la Zalău şi a atras invidii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat, aproape un unanimitate, un judeţ mic, sărac şi, prin urmare, neimportant, Sălajul pare să aibă ceva ce alte judeţe, mult mai dezvoltate, şi-ar dori.

Este ideea care a transpărut din declaraţiile făcute de scriitorii veniţi din toată ţara la Zalău, pentru a participa la Zilele revistei Caiete Silvane. Motivul "invidiei" a fost instituţia - gazdă, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj care, pare-se, este un model pentru majoritatea judeţelor. "Vă invidiem, noi, cei care credem că suntem centrul cultural al Transilvaniei. Clujul, din păcate nu se bucură de un asemenea centru cum aveţi dumneavoatră aici şi, de ce să nu mărturisesc, la întâlnirile culturale din Cluj nu întâlnim întotdeauna atâta lume bună cât este aici", a spus, la rândul său, Ion Cristofor, reprezentantul Uniunii Scriitorilor din România - filiala Cluj.

Ideea a fost reluată şi de directorul Direcţiei pentru Cultură Mureş, Nicolae Băciuţ. "Poate într-o ediţie viitoare faceţi o convocare a staff-ului de la Târgu Mureş ca să vadă şi ei ce înseamnă un centru de conservare şi promovare a culturii tradiţionale", a spus el.

image


Cea mai longevivă revistă de cultură din judeţ


Evenimentul ajuns la a noua ediţie a celebrat, de fapt, revista de cultură Caiete Silvane care este, după cum preciza directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Sălaj, Dănuţ Pop, cea mai longevivă revistă de cultură care a existat până acum în judeţ.


Dincolo de luările de cuvânt, insistent cenzurate - ca întindere - de directorul centrului din Zalău, Daniel Săuca, perfect conştient de capacităţile oratorii ale vorbitorilor, evenimentul a început cu un moment de muzică clasică oferit de elevi şi profesori de la Liceul de Artă "Ioan Sima" din Zalău.


Câştigătorii concursului anual de debut al Editurii „Caiete Silvane”


Evenimentul a fost cadrul în care au fost anunţaţi şi câştigătorii celei de-a doua ediţii a anual de debut al Editurii „Caiete Silvane". Potrivit lui Daniel Săuca, la ediţia din acest an s-au înscris 15 concurenţi la secţiunea poezie, şase la secţiunea proză, unu la secţiunea eseu şi trei la secţiunea critică literară. Secţiunea de poezie a fost câştigată de Voichiţa Lung, din Zalău;  cea de proză - de către Ionică Pârvu, din Bucureşti, iar la critică a fost declarată câştigătoare Octavia Floricică, din Sinaia.


A urmat apoi lansarea cărţilor câştigătoare ale primei ediţii a concursului menţionat: Mihaela Bude, „Ideea imperială în literatura central-europeană”; Mihaela Opre, „Imaginarul evanghelic apocrif al jertfei hristice în romanul secolului XX”; Monica I. Costea, „Poezica”; Cristina-Monica Moldoveanu, „cântece pe sub uşă”(Editura Caiete Silvane, 2016).


Articole scrise de Corneliu Coposu, cuprinse într-o carte


Evenimentul a continuat cu lansarea unor cărţi apărute în ultima perioada la Editura Caiete Silvane. Este vorba, în primul rând, despre „Din cele trecute vremi – jurnalist la Cluj” (1935-1938), carte care alcătuită, îngrijită şi cu studiu introductiv asigurate de Marin Pop, reuneşte articole publicate de Corneliu Coposu pe vremea în care era jurnalist. Cartea a ieşit de sub tipar chiar zilele trecute, la Editura Caiete Silvane.

image

Au mai fost lansate: Gheorghe Moga, „File de dicţionar. Expresii şi reflecţii” (Editura Caiete Silvane, 2016); Mircea Popa, „Momente culturale silvane” (Editurile Şcoala Ardeleană şi Caiete Silvane, 2015), urmate de lansări de cărţi şi reviste, lecturi publice, scriitori din judeţul Sălaj şi din judeţele Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Bihor, Cluj, Satu Mare, Craiova, Iaşi, Mureş. Tot acolo, profesorul Mirel Matyas a prezentat e expoziţie de fotografie realizată în cadurl proiectului „Hoinar prin Sălaj”.


Zilele revistei Caiete Silvane se încheie sâmbătă, 19 martie, cun eveniment ce începe de la ora 10.00 în aceeaşi sală  „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Sunt programate alte lansări, prezentări de cărţi şi reviste, semnate de scriitori din Sălaj şi din ţară.


Întreg evenimentul este organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Revista şi Editura „Caiete Silvane”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj, Primăria municipiului Zalău şi Uniunea Scriitorilor din România filiala Cluj.

Vă mai recomandăm:

Coincidenţă sau destin: Albert Einstein, născut într-o zi de 3/14

Rezultate simulare Evaluare Naţională Sălaj: o singură notă de 10 la limba română, niciuna la matematică

Cine sunt elevii care s-au calificat la Olimpiada Naţională de Limba Română


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite