Este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Cum se sărbătoreşte în Sălaj

Este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Cum se sărbătoreşte în Sălaj

La Zalău, manifestările de azi încep la ora 17.00 FOTO Arhivă

Maghiarii din întreaga lume sărbătoresc astăzi Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În Zalău şi în Sălaj sunt organizate astăzi spectacole şi festivităţi prin care maghiarii din judeţ celebrează această zi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit informaţiilor primite de la senatorul UDMR Vegh Alexandru, sărbătoarea de astăzi este marcată la Sărmăşag, Nuşfalău, Crasna, Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei şi, bineînţeles, la Zalău. În municipiu, sărbătoarea începe de la ora 17.00, cu o slujbă religioasă la Biserica Reformată din centrul oraşului, ce va fi urmată de o depunere de coroane de flori la statuia dedicată revoluţionarilor din 1848 - 1849, aflată în curtea bisericii. De la ora 18.00, centrul evenimentului se mută la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, unde va avea loc un spectacol artistic, la finalul căruia, estimat a se produce după ora 20.00, participanţii se vor îndrepta către grupul statuar Wesselenyi, unde va avea loc o nouă depunere de coroane de flori.

Maghiarii sărbătoresc astăzi 165 de ani de la revoluţia maghiară împotriva dominaţiei habsburgice, începută la 15 martie 1848. Revoluţia a fost punctul de pornire al unor transformări burghezo-democratice care au dus la evoluţia societăţii maghiare. În Sălaj trăiesc, potrivit rezultatelor provizorii ale Recensământului din 2011, 50.700 de persoane sunt de etnie maghiară, reprezentând 23,2 la sută din populaţia judeţului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările