Este oficial: fostul CET al Zalăului se poate vinde, pe bucăţi, la fier vechi. O imagine - emblemă a oraşului devine istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două turnuri ale CET-ului, emblematice pentru Zalău, ar putea intra în curând în istorie. Terenul aferent acestora şi altor clădiri ale fostei Centrale Electrice de Termoficare va fi scos la vânzare de Primăria Zalău.

Cel de-al doilea lot de active aparţinând fostului CET, respectiv Uzinei Electrice cum se numeşte acum (societate care a asigurat până în 2014 agentul termic în sistem centralizat) va putea fi scos la licitaţie, după ce Consiliul Local Municipal Zalău a aprobat, la a doua "strigare", o hotărâre în acest sens în cadrul şedinţei extraordinare de miercuri, 23 martie. Proiectul de hotărâre a fost suspus aprobării consilierilor locali şi în şedinţa ordinară din 7 martie, însă atunci consilierii PSD şi ALDE au decis să se abţină de la vot, fără nicio explicaţie, nefiind asigurat, astfel, numărul minim de voturi necesar aprobării proiectului."La şedinţa trecută nu am votat pentru că nu au fost afişate pe site anexele proiectului. Acum sunt şi este un lucru de bun augur", s-a justificat Rodica Mureşan, consilier ALDE. De altfel, cel trei consilieri ce reprezintă această formaţiune în Consiliul Local a votat, la final, în favoarea adoptării proiectului.


De cealaltă parte, PSD s-a menţinut împotriva vânzării activelor respective, cerând, prin consilierii Teodor Bălăjel şi Daniela Coţa, concensionarea lor.


Primarul Radu Căpîlnaşiu a explicat, calm, că terenul în cauză nu poate fi concesionat întrucât, pe de-o parte, este vorba despre patrimoniul uzinei, nu este domeniul public; iar pe de altă parte, pentru că pe terenul respectiv sunt edificate multe clădiri, ce sunt nevalorificabile. "Investitorul nu doreşte decât suprafaţa respectivă de teren. Dacă am putea să i-a dăm goală, ar fi extraordonar, ar fi foarte bine pentru el", a precizat primarul, explicând că în prezent, fără a fi valorificate în vreun fel, activele respective atrag cheltuieli, deci pierderi, în valoare de aproximativ 400.000 de lei anul (cheltuieli cu paza şi conservarea clădirilor).


Preţul de pornire - 17.500.000 de lei

Conform proiectului de hotărâre, activele respective – terenuri în suprafaţă de aproape 37.000 de metri pătraţi şi construcţiile aferente – au mai fost scoase la licitaţie şi în octombrie 2015. Compania TenarisSilcotub, singurul ofertant de la acea vreme, a făcut observaţii şi solicitări de modificare a documentaţiei de atribuire. Municipalitatea şi-a însuşit observaţiile respective, iniţiind, acum, noi demersuri pentru vânzarea în bloc a activelor respective, la un preţ de pornire a licitaţiei de 17.500.000 de lei.


Primarul Radu Căpîlnaşiu a precizat că nu este sigur că Tenaris va câştiga licitaţia, întrucât ar mai fi şi alte persoane interesate, însă a apreciat că vânzarea este cea mai bună opţiune, mai ales câ există intenţia, exprimată în scris, a agentului ecomomic interesat de cumpărarea activelor.


"Discutăm, totuşi, despre cel mai serios agent economic din Sălaj, care a mai achiziţionat teren de la Uzina Electrică, iar cu banii de la Tenaris, uzina a ieşit din insolvenţă, fiind singurul caz din România în care s-a reuşit plata tuturor datoriilor către ANAF", a completat edilul.


Pus în funcţiune în jurul anul 1980, CET Zalău şi-a trăit perioada de glorie până la Revoluţie, având în acea perioadă peste 700 de angajaţi, cu care asigura agentul termic pentru absolut toate întreprinderile din oraş, pentru instituţiile publice şi pentru 20.000 de consumatori casnici. Prima lovitură pentru CET a venit odată cu trecerea la economia din piaţă, care a dus la falimentul unei părţi importante dintre întreprinderile construite în perioada comunistă şi, implicit, la pierderea de către CET a unor mari consumatori.


Istoria declinului unui colos


A urmat, apoi, în jurul anului 2000, odată cu introducerea alimentării cu gaz în Zalău, trecerea unor agenţi economici şi a majorităţii consumatorilor casnici la încălzirea cu centrale termice pe gaz. Aşa se face că, în 2002, când CET-urile au devenit societăţi comerciale, Uzina Electrică Zalău SA (cum a fost denumită societatea de aici) mai avea doar 6.000 de clienţi casnici, la care se adăugau instituţiile publice. În aceste condiţii de funcţionare, societatea a intrat în 2009 în insolvenţă şi, deşi în 2012 a ieşit redresată economico-financiar şi fără datorii din procesul de reorganizare judiciară, acţionarul unic (Consiliul Local Municipal Zalău) a decis, în 2014, închiderea sistemului centralizat de încălzire, mai cu seamă că la acea vreme doar 200 de apartamente mai erau racordate la sistem. Pentru şcoli şi pentru celelalte instituţii publice, s-a decis montarea unor centrale termice proprii alimentate cu gaz. Ca societate, Uzina Electrică funcţionează şi acum, însă are alt profil de activitate (servicii în domeniul instalaţiilor termice şi electrice) şi doar 40 de angajaţi.

Vă mai recomandăm:

Verdict în cazul brânzei contaminate, incriminată în cazul îmbolnăvirilor din Argeş. DSVSA Sălaj disculpă firma producătoare

Pericolul ascuns în spatele gustului delicios al afumăturilor. Boala teribilă ce-i ameninţă pe consumatorii înrăiţi

Excesul de curăţenie care ne îmbolnăveşte. Cum ne facem singuri rău crezând că ne protejăm împotriva bolilor


 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite