Elevii din Zalău învaţă să picteze icoane pe sticlă

Elevii din Zalău învaţă să picteze icoane pe sticlă

Icoanele vor fi prezentate vineri, într-o expoziţie la Galeriile de Artă. Foto: Arhivă

În această săptămână se derulează la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău un proiect educațional intitulat Îndemânare şi artă în universul copilăriei (realizare artistică, protecţie şi conservare), materializat, concret, într-o tabără de pictură pe sticlă (icoane). Icoanele vor prezentate vineri, într-o expoziţie la Galeriile de Artă Ioan Sima.

Ideea a fost sugerată de părinţi ai unor elevi de şcoală şi de mai multe cadre didactice, care au observat talentul artistic al copiilor şi au solicitat o îndrumare specializată a acestora.

„Am ales pictura pe sticlă, concretizată în icoane tradiţionale, datorită gradului mai mare de facilitate în execuţie, dar şi datorită spectaculozităţii tehnicii, care, sperăm noi, îi va impresiona pe copii. Dorim să promovăm această formulă, de tabără de creaţie şi protecţie a obiectelor de patrimoniu, pentru elevi, pentru a sugera ideea de ucenicie, de iniţiere, dar şi pe cea de muncă în echipă, de competiţie în interiorul grupului şi de formare a unor relaţii benefice de prietenie între copiii participanţi. Tot demersul este marcat însă de o orientare muzeografică şi vrem să fie receptat ca un demers muzeal, de apropiere, prin intermediul icoanei şi a muncii de artist – meşteşugar – iconar, de muzeu şi de capacitatea acestuia de a stoca obiecte artistice, de a le proteja şi de a valorifica tradiţii culturale”, explică Camelia Burghele, cercetător la muzeul din Zalău .
   
    Proiectul este coordonat și susținut de Dora Jugrăstan, Ela Marianciuc, Camelia Burghele, Olga Orțan, Ana Tulbure și Minorica Panc.

La activități participă 15 copii, împărțiți în două grupe de lucru: o grupă a elevilor din clasa a V a A de la Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu”, parteneră în proiect, care au venit în tabără însoțiți de diriginta lor, doamna profesoară Paula Pocora și încă o grupă, de ”juniori”, care învață și ei din tainele picturii pe sticlă.

Copiii au la dispoziție, așadar, cinci zile pentru a afla lucruri utile despre tehnica pictării icoanelor dar și pentru a picta efectiv imagini pe sticlă. De altfel, finalitatea proiectului vizează acumularea unui bagaj minim de cunoștințe în ceea ce privește tehnica pictării icoanei și locul acesteia în artă dar și pictarea unei icoane de către fiecare participant la activități.

În prima zi a taberei, care s-a desfăşurat  la Galeria de Artă Ioan Sima, copiii au făcut cunoștință cu echipa de proiect și și-au ales, fiecare, o temă preferată pentru icoana lui. Doamnele Olga Orțan și Ana Tulbure i-au inițiat pe copii și au făcut împreună primii pași, la conturul imaginii.

„În următoarele zile icoanele vor fi finalizate, iar vineri vor fi prezentate într-o expoziție care va fi vernisată, în prezența părinților și a invitaților, la ora 13.00, la Galeria de Artă Ioan Sima din Zalău”, mai spune Camelia Burghele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: