ELEVII DE SUCCES AI SĂLAJULUI Claudia Pop, olimpica din Zalău ce a lăsat România pentru a învăţa la Cambridge

ELEVII DE SUCCES AI SĂLAJULUI Claudia Pop, olimpica din Zalău ce a lăsat România pentru a învăţa la Cambridge

Claudia Pop este studentă la Cambridge FOTO Arhiva personală

Cea mai premiată olimpică a Sălajului, Claudia Pop, cu premii şi medalii obţinute în fiecare an la olimpiadele internaţionale, învaţă la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 14 ani, Claudia Pop, proaspăt ajunsă la Colegiul Naţional „Silvania” de la Şcoala „Mihai Eminescu”,  ajunsese deja în topul mondial al celor mai buni elevi din lume la fizică, chimie şi biologia. Mai exact, se calificase la Olimpiada Internaţională „Ştiinţe pentru Juniori”, competiţie ce face apel la cunoştinţe din toate cele trei domenii, iar de la concursul care a purtat-o pe copila din Zalău tocmai până în Taiwan, Claudia a venit cu medalie de bronz. A fost doar prima, pentru că un an mai târziu, în 2008, olimpica din Zalău s-a întors de la aceeaşi competiţie internaţională, desfăşurată de această dată în Coreea, cu medalie de argint.
În 2010 s-a axat doar pe chimie şi a reuşit, şi în această formulă, să se impună: s-a calificat  la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev“, desfăşurată la Baku, în Azerbaidjan, de unde s-a întors medaliată pentru a treia oară, de această dată cu bronz. A repetat experienţa un an mai târziu, chiar dacă era deja clasa a XII-a şi avea multe alte lucruri de făcut şi de pregătit, şi a participat la Olimpiada Internaţională de Chimie “D. Mendeleev”, desfăşurată la Moscova, de la care a obţinut o nouă medalie de argint.


Încununarea performanţelor sale a venit în acelaşi an, în 2011, prin admiterea ei la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, Cambridge, unde studiază de aproape doi ani Ştiinţele Naturii. Claudia ne povestea la acea vreme că în ciuda performanţelor ei de până atunci, pentru a ajunge să fie admisă la Cambridge ea a trebuit să înceapă de la zero un lung proces de admitere. A fost chemată la Londra, unde pe parcursul mai multor zile a avut de susţinut două interviuri, din matematică, fizică şi chimie, plus un test din fizică şi matematică. A fost admisă după aceste teste, însă cu condiţia să obţină la bacalaureat cel puţin media 9,50, iar la matematică şi chimie să ia cel puţin nota 9,80, ceea ce pentru olimpica noastră nu a fost, evident, greu deloc.


Studentă astăzi, Claudia a rămas aceeaşi tânără serioasă şi hotărâtă să asimileze maximum posibil din cărţi şi de la profesorii săi. Învaţă pe rupte  şi se pregăteşte să devină un cercetător care să schimbe lumea. În bine. Şi la determinarea ei, acest lucru chiar se poate întâmpla.

Citeşte şi ADMITERE 2013 S-a afişat ierarhia pentru admitere. Cinci elevi intră la liceu cu media 10. Cine sunt ei

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori din judeţul Sălaj Ioana Mărcuş: „În meseria de dascăl, mediocritatea nu poate exista!”

ADMITERE 2013 Top 3 cele mai bune licee din Sălaj

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările