Electrica bagă şi mai adânc mâna în buzunarele clienţilor: din octombrie preavizele se trimit cu taxă, inclusă pe factura următoare!

Electrica bagă şi mai adânc mâna în buzunarele clienţilor: din octombrie preavizele se trimit cu taxă, inclusă pe factura următoare!

”Japcă tipic românească made by Electrica”, scrie un utilizator Facebook alături de poza cu anunţul postată zilele trecute

Începând cu luna octombrie 2015, preavizarea clienţilor Electrica înregistraţi cu întârzieri la plata facturii se va face pe cheltuiala acestora. Tariful, care se va regăsi pe factura următoare, este de 13,7 lei, ceea ce înseamnă că, la nivel naţional, Electrica va încasa milioane de lei din această modificare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această modificare are la bază Ordinul ANRE 64/2014 prin care s-a aprobat noul regulament de furnizare.  ”Prin acest ordin s-a stabilit ca preavizarea să se facă, obligatoriu, cu confirmare de primire. Pentru că existau discuţii – mulţi dintre clienţii care erau deconectaţi reclamau faptul că nu primiseră preavizul. Unii chiar nu îl primeau, pentru că era o preavizare simplă, alţii nu recunoşteau, iar noi nu puteam dovedi că, de fapt, îl primiseră”, explică Viorel Pop, directorul Electrica Furnizare Zalău.


Cine primeşte preaviz


Potrivit directorului Electrica Furnizare Zalău, consumatorii casnici au la dispoziţie 15 zile, din momentul emiterii facturii, pentru plata contravalorii energiei electrice consumate. La acestea se adaugă o perioadă de graţie de 30 de zile, rezultând, astfel, 45 de zile în care factura se poate plăti fără penalităţi sau alte consecinţe. ”Începând cu a 46-a zi, dacă factura nu a fost achitată, se calculează penalităţi retroactiv, începând din ziua a 16-a (nu se mai ţine cont de perioada de graţie – n.a.). După încă cinci zile (adică după trecerea a 50 de zile de la emiterea facturii) se emite preavizul”, explică Viorel Pop.


Deconectarea de la alimentarea cu energie electrică se poate face după cinci zile de la trimiterea preavizului, dacă între timp factura tot nu a fost plătită. ”Va dura, însă, ceva mai mult, probabil până la zece zile, pentru că trebuie să aşteptăm întoarcerea confirmării. În funcţie de situaţie – dacă a fost găsit beneficiarul la domiciliu, dacă nu a fost găsit sau dacă refuză primirea preavizului – debranşarea îşi continuă mersul sau se poate bloca”, spune Pop.


Milioane de lei încasate lunar din preavizare


Numai în Sălaj, această modificare ar urma să aducă în conturile Electrica peste 100.000 de lei pe lună pentru că, potrivit lui Pop, în fiecare lună să emit, în medie, 8.000 de preavize. La nivel naţional, încasările pot ajunge la câteva milioane de lei.

Vă mai recomandăm:

„Sfântul Graal“ al energiei, căutat intens în România. Cum ar putea un grup de cercetători din Sălaj să revoluţioneze industria mondială a combustibililor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările