Efectele nebănuite ale vinului roşu asupra organismului. Ce rol are substanţa-minune pe care o conţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de efectele euforice pe care le produce consumatorilor, vinul roşu ajunge să fie, nu de puţine ori, recomandat chiar de medici, datorită efectului său anxiolitic, vasodilatator şi chiar antioxidant.

Vinul, în general, şi vinul roşu, în special, este prezent în viaţa locuitorilor din această parte de lume de mii de ani. Licorii i-au fost date, de-a lungul timpului, pe lângă utilizarea comună, şi utilizări ritualice şi chiar medicinale. Evoluţia ştiinţei medicale a păstrat unele din virtuţile terapeutice ale vinului roşu, mai cu seamă după ce s-a dovedit că el conţine o substanţă numită resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali.

Cât vin roşu ar trebui băut pentru a asigura organismului doza necesară de resveratrol

Potrivit lui Marius Călinici, medic primar specializat în atât în interne, cât şi în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, cercetările în domeniu au demonstrat că, pentru a asigura organismului doza necesară din acest antioxidant conţinut de vinul roşu, băutura ar trebui consumată în cantităţi foarte mari. "Industria farmaceutică a reuşit izolarea resveratrolului şi prezentarea lui ca şi capsule, S-a demonstrat, cu această ocazie, că pentru a fi eficient şi pentru a asigura organismului doza necesară de resveratrol, al trebui consumaţi 38 de litri de vin pe zi", explică medicul.

Recomandat ca şi anxiolitic

Dacă pentru conţinutul în antioxidant vinul nu poate reprezenta o metodă eficientă de a ne menţine sănătate şi a ne prelungi viaţa, băutura poate fi consumată - în cantităţi rezonabile - ca anxiolitic. "La o cantitate rezonabilă de un pahar, maximum două - 150 - 300 de mililitri - are efect euforizant şi alungă anxietatea. În plus, la această cantitate este şi vasodilatator, aşa că un pahar de vin roşu, consumat seara, după cină, poate asigura un somn liniştit, mai ales persoanelor vârstnice, cu predispoziţie către depresie şi insomnie", punctează el.

Medicul spune, însă, că în afară de aceste certe efecte anxiolitice generate de un pahar de vin roşu înainte de culcare, nu există alte virtuţi tămăduitoare ale băuturii care să anuleze riscurile consumului cronic de alcool asupra organismului, în primul rând asupra ficatului, nefiind, însă, de neglijat nici efectele asupra sistemului cardio-vascular şi asupra stării psihice. În plus - spune Marius Călinici - un pahar de vin aproape întotdeauna îl va "cere" pe al doilea, iar de aici până la dependenţă nu este decât un pas.

Vă mai recomandăm:

Cele mai mari cinci greşeli alimentare pe care le facem în post. Cum ne putem îmbolnăvi şi îngrăşa crezând că ne detoxifiem

Adevărul despre alimentele care ar stimula metabolismului şi arderile. Cum putem mânca şi slăbi în acelaşi timp


 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite