E oficial: turiştii vor urca cu liftul la castrul de la Buciumi

După ani de aşteptări şi tergiversări, la sediul Consiliului Judeţean a fost semnat, în sfârşit, vineri contractul de finanţare pentru proiectul „Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul a fost depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest încă din luna octombrie 2008, însă din cauza unor dificultăţi procedurale abia acum s-a reuşit semnarea contractului de finanţare. Pe contract şi-au pus semnătura Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, în calitate de beneficiar, Claudiu Coşier, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, documentul fiind semnat anterior şi de Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Contractul este al 9-lea cu finanţare prin Programul Operaţional Regional elaborat şi având ca beneficiar Consiliul Judeţean Sălaj.

Valoarea contractului este de 35.859.112,12 lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Sălaj este de 1.510.585,87 lei.

Banii vor fi folosiţi pentru lucrări de conservare primare, consolidare şi reabilitare funcţională la castrele romane de la Porolissum şi Buciumi, tot aici urmând să fie realizată, prin acelaşi proiect, şi infrastructura turistică necesară introducerii celor două obiective într-un circuit de vizitare: de la reabilitări de drumuri şi parcări, la toalete publice , centru de informare turistică şi iluminat ambiental.

Proiectul prevede şi o investiţie mai deosebită. Este vorba despre un lift vertical ce ar urma să fie instalat la castrul de la Buciumi. Liftul ar urma să faciliteze accesul pe dealul pe care se află situl arheologic - vorbim de o distanţă de 115 metri liniari – şi se adresează în principal persoanelor cu handicap, care altfel ar avea dificultăţi în urcarea la castru.

Află cum s-a ajuns la această soluţie... exotică aici: Se poartă lifturile. Chiar şi în câmp!


Lucrările efective ar urma să înceapă anul viitor în primăvară.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările