Drama monumentelor istorice lăsate în paragină. Calendarul care arată unde duc uitarea, indolenţa şi neputinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădiri de patrimoniu mutilate de indolenţa, indiferenţa şi neputinţa sunt la un pas de a deveni istorie, dacă proprietarii acestora nu investesc în protejarea lor.

Un calendar ilustrat cu fotografiile a 12 dintre cele mai periclitate monumente istorice din judeţul Sălaj va fi editat de către Direcţia pentru Cultură Sălaj, într-o încercare de a arăta efectele dramatice ale nepăsării şi lipsei de bani.

Pentru calendarul 2018, au fost alese, din cele peste 300 de clădiri istorice aflate în stare avasată de degradare, următoarele 12: ansamblul castelului Csaki din Almaşu (1815-1819), proprietar: Aurel Blaga; Castelul Bay din Treznea (construit la sfârşitul secolului al XIX-lea), proprietar: Primăria Treznea; Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril" din Hida (sec. al XVIII-lea), proprietar: Biserica Ortodoxă Română, Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril" din Brusturi (1701), proprietar: Biserica Ortodoxă Română; ansamblul castelului Haller din Gîrbou (construit la jumătatea sec. al XVIII-lea); Conacul Hatfaludy din Hida (construit la sfârşitul sec. al XIX-lea), proprietar: SC Errigal Triumf SRL; Castelul Jozsika din Surduc (construit între sfârşitul sec. al XVII-lea şi sec. al XIX-lea), proprietar: SC Agromec Surduc S.A; Casa Orăşenească din Zalău, Piaţa 1 Decembrie, nr. 8 (construită la începutul sec. al XX-lea); Casa Orăşenească din Zalău, strada Andrei Şaguna, nr. 10, proprietar: SC Consulting SRL; Casa Séra din Lompirt (Casa Memorială "Ady Endre" -  construită la finele sec. al XIX-lea), proprietar: Séra Francisc; ansamblul Bisericii Reformate din Sfăraş (sec. al XV-lea), proprietar: Biserica Reformată; ansamblul castelului Wesselenyi din Jibou (construit între 1779-1810), proprietar: Andrei Ianicicău.

image

Biserica de lemn de la Brusturi FOTO Valeria Lehene

"Va fi un calendar atipic, unul cu imagini nu foarte plăcute. Va arăta ceea ce înseamnă patrimoniul lăsat în paragină. Este un termen care nu ne place dar care, din păcate, trebuie folosit, pentru că asta este realitatea din teren. Peste 50 la sută din monumentele din Sălaj sunt lăsate în paragină şi nu spun că au fost lăsate cu bună ştiinţă, ci poate doar din neglijenţă, nepăsare, din lipsă de bani", a declarat Doina Cociş, directorul Direcţiei pentru Cultură Sălaj.

image

Castelul de la Treznea FOTO Andreea Vilcovschi

Potrivit spuselor sale, instituţia pe care o conduce va aplica amenzi proprietarilor care au permis distrugerea monumentelor istorice: "Fiecare proprietar are motivele lui, pentru care încă nu a fost luat la rost de nimeni, dar în 2018 vom intensifica o campanie de conştientizare a proprietarilor asupra obligaţiilor ce le revin şi vom începe să dăm amenzi. Vom începe să facem lucruri neplăcute pentru mulţi, dar dacă nu vom face treaba asta ne vom trezi peste câţiva ani că nu mai avem nimic, iar acest lucru este de neconceput. În general proprietarii nu se ocupă de monumente, din nefericire. Anul acesta poate vom reuşi să-i facem să înţeleagă. Vom începe să dăm amenzi şi atunci probabil că lucrurile se vor schimba".

Din totalul celor peste 540 de imobile din judeţ aflate pe lista monumentelor istorice doar 10% sunt într-o stare foarte bună, alte 300 fiind sever degradate.

Vă mai recomandăm:

Blestemul nepăsării. Cum s-au transformat nişte monumente cu mare valoare istorică, în mormane de ruine

Ruina castelului în care hortyiştii au omorât 87 de români şi şase evrei. „Peste 50 de ani nu va mai şti nimeni ce s-a întâmplat la Treznea“

FOTO Cum a fost uitată de autorităţi o biserică monument istoric răpusă de vijelie. Lăcaşul de cult se distruge sub ochii autorităţilor

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite