Dr. Molnar Geza: "Vom folosi concluziile de la Zalău pentru lansarea programului de prevenire şi control a infecţiilor intraspitaliceşti"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

130 de medici, asistenţi medicali, specialişti şi reprezentanţi ai producătorilor din domeniul sterilizării aparaturii medicale din România şi din Europa se află zilele acestea la Zalău pentru a participa la cea de-a treia ediţie a Conferinţei de sterilizare, organizată de Spitalu Judeţean de Urgenţă Zalău, Societatea Română de Epidemiologie şi Consiliul Judeţean Sălaj.

Cea de-a treia ediţie a Conferinţei de sterilizare reuneşte cadre medicale şi numai din spitalele din Arad, Cluj Napoca, Constanţa, Oneşti, Baia Mare, Sfântu Gheorghe, Alba Iulia, Galaţi, Focşani, Slobozia, Slatina, Sibiu, Oradea şi, bineînţeles, Zalău, dar şi invitaţi de peste hotare - specialişti din Marea Britanie şi Ungarie. Scopul prezenţei lor la Zalău este acela de a învăţa de la angajaţii primei staţii centrale de sterilizare din ţară conformă cu normele Uniunii Europene, deschisă la Zalău în 2007, cum trebuie sterilizată aparatura medicală pentru a preveni şi a reduce infecţiile intraspitaliceşti.

Printre oaspeţii de seamă ai ediţiei din acest an se numără conferenţiarul dr.Molnar Geza, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie şi consilier al ministrului Sănătăţii, care s-a declarat un bun cunoscător al sistemului sanitar din Sălaj şi a apreciat, din această calitate, că Zalăul nu este "doar o prezenţă fizică, urbană, pe harta României, ci este şi un centru de excelenţă. Sigur, pe anumite domenii, pentru că nu putem fi buni la toate", a apreciat reputatul medic. El şi-a explicat afirmaţia rememorând evenimente care au făcut din Zalău, mai exact din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, un pionier în mai multe domenii medicale: "În urmă cu 10 - 12 ani, în urbea dumneavoastră s-a deschis, în urma unei relaţii dezinteresate a domnului Patrick Colquhoun (coordonatorul Fundaţiei Medical Support in Romania), un centru de neutralizare a deşeurilor spitaliceşti. Uniunea Europeană s-a gândit la asta abia câţiva ani mai târziu. A urmat, apoi, abordarea problematicii bolilor rare (concretizată prin deschiderea primului centru dedicat acestor afecţiuni - Centrul NoRo - n.a.), iar apoi problema infecţiilor intraspitaliceşti, a cărei principală pârghie este sterilizarea", a explicat el.

Molnar Geza spune că ceea ce se întâmplă zilele acestea la Zalău va fi folosit chiar de către Ministerul Sănătăţii. "Concluziile de aici ne vor fi utile la lansarea Programului de prevenire şi control a infecţiilor nosocomiale, care sperăm să se întâmple în această toamnă", susţine medicul.

Prezent, conform propriilor declaraţii, pentru a 69-a oară la Zalău, Patrick Colquhoun, coordonatorul fundaţiei britanice Medical Support in Romania şi binefăcător, în această calitate, a spitalului jdueţean, a venit cu încă o veste bună: "Lordul Nigel Crisp, fostul şef al sistemului de sănătate britanic, este interesat să susţină parteneriat triunghiulare, în care să fie implicate un spital britanic, unul din România şi cel din Zalău, care va aduce beneficii pentru toate cele trei părţi. Dacă fundaţiile care finanţează astfel de activitţi vor şti cât de corecte sunt practicile medicale de aici, vom obţine banii pentru asigurarea consumabilelor necesare în activitatea de sterilizare", a anunţat el.

Lucrările conferinţei de derulează astăzi şi mâine şi includ, pe lângă sesiuni ştiinţifice, şi workshop-uri şi vizite la Spitalul Judeţean. Evenimentul este găzduit de Complexul Severus.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite