Două leacuri băbeşti pentru herpes, virusul de care nu scăpăm niciodată: „Ambele ajută la uscarea leziunilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul herpetic este extrem de contagios
Virusul herpetic este extrem de contagios

Despre virusul care produce herpesul, medicii dermatologi spun că, indiferent ce am face, nu îi putem scăpa. Totuşi, există câteva recomandări care ne pot fi de folos în lupta cu această infecţie.

Herpesul este o infecţie virală foarte contagioasă şi foarte răspândită, care poate apărea atât la copii, cât şi la adulţi.
Există două tipuri de viruşi responsabili de apariţia herpesului: tipul 1, care dă leziuni în zona buzelor şi a nasului, şi tipul 2, care determină leziuni la nivelul organelor genitale.

Virusul herpetic este contagios şi se transmite de la o persoană la alta prin sărut, ca urmare a contactului cu saliva şi leziunile de pe buze, prin contact sexual, prin intermediul obiectelor contaminate (de la prosoape, la pahare şi tacâmuri), dar chiar şi prin lacrimile bolnavului (în cazul herpesului ocular).

Odată contactat, virusul responsabil de apariţia herpesului rămâne în corpul uman, în stare latentă, pentru totdeauna. Specialiştii spun că de la şase luni, când bebeluşul nu mai este protejat de anticorpii preluaţi de la mamă, şi până în jurul vârstei de cinci ani, fiecare copil este infectat cu acest virus. Nu toţi, prezintă şi simptomatologia specifică bolii.

“În multe cazuri, primoinfecţia herpetică nu implică niciun simptom, astfel că ea poate trece neobservată. În alte situaţii, însă, manifestările bolii pot neplăcute: apar gingivostomatitele, febra, starea generală se alterează. Uneori, infecţia poate da complicaţii, cum ar fi vulvovaginitele ori leziunile la nivelul mucoasei oculare”, explică dr. Augustin Pop, medic primar dermatovenerolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

“De virusul herpetic nu prea avem cum scăpa. Putem vindeca leziunile, dar nu putem împiedica recidivele”, susţine medicul. Potrivit spuselor sale, reîmbolnăvirile apar în momentul în care imunitatea scade: “Dacă există factori care perturbă organismul - infecţii microbiene care scad rezinstenţa organismului, menstruaţia, sarcina, expunerea la soare - virusul se poate reactiva. Unii bolnavi pot face herpes chiar şi o dată pe lună”.

Dr. Augustin Pop menţionează că, în cazul virusului tip 1, apariţia leziunilor este precedată de o senzaţie neplăcută de mâncărime ori arsură. Aplicarea, încă din această fază, a unui unguent care conţine aciclovir poate rezolva mai repede puseul eruptiv, subliniază medicul dermatovenerolog.
Acesta susţine că eficiente în tratarea herpesului bucal ori nazal s-au dovedit a fi şi unele leacuri băbeşti, printre care aplicarea locală de alcool concentrat ori de pastă de dinţi. “Ambele ajută la uscarea leziunilor”, afirmă medicul zălăuan.

Ulceraţiile herpetice dispar de la sine după aproximativ două săptămâni.

Şi dacă tot ne pricopsim pe viaţă cu acest virus, nu ar strica să ţinem cont de câteva reguli care ne pot fi de folos în lupta cu herpesul:

1. Adoptaţi un stil de viaţă sănătos şi o dietă pe măsură
2. Evitaţi expunerea prelungită la soare
3. Odihniţi-vă corespunzător
4. Evitaţi contactul cu persoanele cu herpes ori cu produsele de uz personal ale acestora
5. Dacă aţi făcut herpes, evitaţi să atingeţi leziunile şi păstraţi-vă mâinile curate
6. Beţi multă apă
7. Evitaţi alimentele acide şi sărate
8. Eliminaţi din alimentaţie ciocolata, alunele, mazărea, seminţele, făina de ovăz şi grâu care sub bogate în arginină, un aminoacid vinovat pentru reactivarea virusului
9. Nu aplicaţi produse cosmetice pe rănile herpetice, pentru a nu irita pielea şi a agrava starea
10. Schimbaţi periuţa de dinţi

Vă mai recomandăm:

Care sunt semnele clare ale depresiei, boala secolului XXI. Dacă simptomele durează două săptămâni trebuie mers de urgenţă la medic

Ai fost muşcat de câine sau de pisică? La ce pericole eşti expus şi cum te tratezi

Beţişoarele de curăţat, marele duşman al urechilor noastre - explicaţia medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite