Dosar penal pentru un român venit dintr-o zonă italiană cu coronavirus. Greşeala care îl poate trimite după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul s-a întors recent din Italia FOTO Arhivă
Bărbatul s-a întors recent din Italia FOTO Arhivă

Bărbatul este cercetat penal pentru că a minţit autorităţile cu privire la oraşul italian din care a revenit în ţară în urmă cu câteva zile.

Un sălăjean de 30 de ani s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunii de zădărnicirea autorităţilor în stăvilirea unor epidemii, după ce nu a declarat corect la intrarea în ţără localitatea din care se întorcea.
Bărbatul a sunat la 112, în dimineaţa zilei de 25 februarie, pentru a anunţa că în noaptea precedentă a ajuns în România, dintr-o zonă sensibilă din Italia. A fost preluat de un echipaj SMURD şi supus unui control medical. Ulterior, pe fir au intrat poliţiştii de la Investigaţii Criminale care au demarat o anchetă, prilej cu care au constatat că sălăjeanul nu fusese luat în evidenţă la punctul de frontieră prin care susţinea că a intrat în ţară.

"Nu aveau nicio informaţie, deoarece poliţiştii de frontieră întreabă pe fiecare cetăţean care intră în ţară din ce regiune vine. Conform normelor lor, ei dau nişte chestionare pentru completare celor care susţin că vin din Italia, respectiv din China. Neavând nicio informaţie despre acest cetăţean din judeţul Sălaj, era clar că el la intrarea în ţară nu a declarat corect localitatea din care vine, motiv pentru care astăzi s-a deschis un dosar penal pe articolul 352, aliniatul I din Codul Penal, care priveşte zădărnicirea autorităţilor în ceea ce priveşte stăvilirea unor epidemii", a declarat Marius Mihăilă, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.

Articolul la care face referire prevede că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Tânărul a fost izolat la domiciliu pentru următoarele 14 zile.

Acesta a dat asigurări că oamenii legii vor întocmi dosare penale pentru toţi cei despre care există suspiciuni şi care nu declară corect la intrarea în ţară localitatea de unde vin. "Poate exista o practică pentru a nu rămâne la vamă ori carantinaţi în zona de intrare în ţară să declare că vin din altă zonă nepericuloasă şi abia după ce ajung în judeţul de domiciliu să declare de unde au venit în realitate. Din întâmplare, acest caz este în Sălaj, dar se poate întâmpla să fi fost în Vâlcea, în Tulcea... Vă daţi seama că dacă intră pe la punctul Petea şi merge acasă la Tulcea, a străbătut toată România", a mai spus Mihăilă.

Potrivit autorităţilor, în judeţul Sălaj nicio persoană nu se află în carantină. În schimb, 20 de persoane sosite din diverse zone ale Italiei sunt izolate la domiciliu.

Mai puteţi citi:

Zeci de spaţii de carantină pentru sălăjenii care vin din zonele afectate de coronavirus

Gripa impune restricţii la Spitalul din Zalău. Măsurile de urgenţă care îi vizează pe aparţinători

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite