Distracţie în foi de ceapă la Pericei

Distracţie în foi de ceapă la Pericei

La Pericei se găseşte singurul monument din lume dedicat cepei, înalt de 6 metri

Locuitorii din Pericei nu renunţă la festivalul dedicat brandului comunei, chiar dacă programul este adaptat la criza actualăAmânată din luna septembrie din cauza unor probleme de ordin organizatoric şi financiar, cea de a treia ediţie a Festivalului Cepei din Pericei va avea loc în acest sfârşit de săptămână.

Ştiri pe aceeaşi temă

Festivalul Cepei şi Zilele comunei Pericei încep astăzi, de la ora 17.00, în sala festivă a primăriei cu expunerea „Periceiul de-a lungul istoriei”. Sanda Băcueţ Crişan, Dan Băcueţ Crişan, Csók Zsolt, Ioan Bejinariu, Horea Pop, Dan Culic, Marin Pop şi Szabó Attila vor face prezentări despre localitatea Pericei din timpurile străvechi.
Pentru sâmbătă dimineaţa, organizatorii propun o acţiune-manifest: un tur de ciclism pe traseul Pericei – Şimleu Silvaniei – Pericei. Turul este destinat tuturor celor care doresc să facă mişcare şi să militeze pentru un mediu mai curat, respectiv pentru piste de biciclete. Plecarea are loc la ora 11.00.
La ora 13.00, în curtea şcolii şi la sala de sport, vor începe o serie de întreceri sportive şi distractive pentru toate generaţiile, dar şi diverse ateliere destinate copiilor.


Totul despre ceapă


Având în vedere care este emblema localităţii, acţiunile de sâmbătă după-amiaza constituie încă un prilej de promovare a cepei. Unul dintre concursuri va solicita creativitatea gastronomică a participanţilor, care vor trebui să gătească exclusiv cu ceapă de Pericei. Competiţia va avea loc în curtea şcolii. Atenţie, tot aici vor fi organizate expoziţia şi târgul de ceapă!
Cei care nu reuşesc să ajungă decât mai spre seară în Pericei nu vor pierde prea mult din distracţie, deoarece petrecerea în aer liber începe de la ora 19.00, în curtea şcolii. Iar duminică spectacolul continuă, de la ora 17.00, la Căminul Cultural cu ansamblurile folclorice „Somkerék“, „Meseşul“ şi „Terbete“, toate din Zalău, şi „Berekenye“, din Cehu Silvaniei. Programul continuă de la ora 19.30 cu show-ul trupei „Kabaret“, din Oradea. Balul cu formaţia „Cross“ şi jocurile de artificii vor încheia weekend-ul dedicat cepei de Pericei.
Cei care n-au trecut niciodată prin comuna cepei trebuie să ştie că satul Pericei este situat la 25 de kilometri de municipiul Zalău, în direcţia oraşului Şimleu Silvaniei.

Cea mai lungă cunună de ceapă


La prima ediţie a Festivalului Cepei, în 2007, locuitorii comunei s-au încăpăţânat să realizeze o cunună de ceapă, alături de care să intre în Cartea Recordurilor. Şi au reuşit să împletească 2,8 mile englezeşti de ceapă (adică 4.518 metri). Festivalul a fost gândit ca o modalitate de promovare a economiei comunei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările