Din ciclul „Economie, cu orice preţ”: Guvernul pune lacăt pe o instanţă construită recent cu 2,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei a trimis în Parlament un proiect de lege prin care 30 de judecătorii şi parchetele aferente ar urma să fie închise începând cu 1 iunie 2014. Printre instanţele aflate pe lista neagră a ministerului se numără şi Judecătoria şi Parchetul Jibou, înfiinţate în 2008 şi pentru care statul român a construit un sediu impunător, în valoare de 2,5 milioane de euro.

Pe "lista neagră" a guvernului mai sunt judecătoriile şi parchetele aferente din Chişineu Criş, Gurahonţ, Topoloveni, Buhuşi, Salonta, Rupea, Însurăţei, Darabani, Pogoanele, Moldova Nouă, Hârşova, Segarcea, Lieşti, Novaci, Haţeg, Orăştie, Dragomireşti, Târgu Lăpuş, Baia de Aramă, Târnăveni, Balş, Mizil, Agnita, Avrig, Gura Humorului, Făget, Măcin, Bălceşti şi Adjud.

Situaţia mai specială de la Jibou este dată, de de-o parte, de specificul zonei deservită de această instanţă, fiind vorba despre distanţe mari, de până la 60 de kilometri, pe care cei care au de rezolvat ceva la Judecătorie le au de parcurs. Dacă instanţa s-ar desfiinţa, aceste distanţe ar putea creşte cu până la 50 de kilometri. De altfel, acesta a şi fost motivul pentru care, în 2008, a fost înfiinţată această judecătorie.  „Înfiinţarea Judecătoriei Jibou va asigura accesul mai facil la justiţie al locuitorilor Văii Someşului, care, în prezent, sunt obligaţi să schimbe două mijloace de transport pentru a ajunge la instanţa din municipiul Zalău. Ca urmare a punerii în funcţiune a Judecătoriei Jibou, se estimează o descongestionare cu peste 20% a activităţii Judecătoriei Zalău: în primul semestru al acestui an, instanţa din Zalău a înregistrat o încărcătură de peste 800 de cauze pe judecător, dublu faţă de media naţională”, precizau, la inaugurare, reprezentanţii Ministerului Justiţiei. La mai puţin de şase ani distanţă, se pare că toate aceste argumente nu mai contează în faţa intenţiei de a face economii la buget cu orice preţ.

image

Pe de altă parte, situaţia de la Jibou este cel puţin ciudată şi prin prisma investiţiei mari făcute de statul român acolo. La nivelul anului 2008, valoarea imobilului construit la Jibou special pentru a fi sediul Judecătoriei şi Parchetului Jibou, era estimată la 2,5 milioane de lei. Un colos de metal şi sticlă care, potrivit proiectului de hotărâre, fie ar urma să fie "sediu secundar" pentru o altă instanţă din raza Curţii de Apel Cluj, fie ar urma să fie date în administrare autorităţilor publice locale.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, judecătorul Claudia Tomşa, admite că argumentul invocat de Ministerul Justiţiei pentru desfiinţarea instanţei din Jibou şi a celorlalte 29 - activitatea scăzută - este susţinut de cifrele din ultimii ani, însă spune că, din păcate, nimeni nu s-a gândit la justiţiabili, care fie vor trebui să meargă la Judecătoria Jibou, situată în cealaltă parte a judeţului, fie vor fi aduşi la Judecătoria Zalău, o instanţă sufocată deja de dosare.

Nici Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, nu vede cu ochi buni această măsură. „Am avea dificultăţi inclusiv în ceea ce priveşte spaţiul. La Zalău, chiar nu am avea unde să ne desfăşurăm activitatea. Noi am transmis că nu suntem de acord cu această măsură. Problema este că s-a tras linie fără să se gândească cineva la justiţiabil”, spune Bologa.

Citeşte şi Ce a decis instanţa în cazul traficanţilor care vindeau droguri tinerilor din Zalău

Ţi-ai recuperat taxa de poluare în instanţă? Ghinion! Statul ţi-a pregătit o surpriză

Citeste mai mult: adev.ro/miih7z

Ţi-ai recuperat taxa de poluare în instanţă? Ghinion! Statul ţi-a pregătit o surpriză

Citeste mai mult: adev.ro/miih7z


Citeste mai mult: adev.ro/mucsn2

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite