Destinul trist al primului supermodel al Americii. A trăit peste 100 de ani, dintre care 65 internată într-un spital de nebuni

Destinul trist al primului supermodel al Americii. A trăit peste 100 de ani, dintre care 65 internată într-un spital de nebuni

Audrey Munson a trăit 105 ani FOTO en.wikipedia.org

Descoperită de un fotograf în timp ce admira vitrinele magazinelor pe Fifth Avenue, în New York, Audrey Munson a fost fotomodel şi, mai apoi, actriţă, considerată primul manechin al Americii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Născută în 1891, în Rochester, Audrey Munson este considerată „primul supermodel al Americii”. De o frumuseţe aparte, şi-a petrecut tinereţea pozând pentru diverşi artişti, cum ar fi Isidore Konti, Daniel Chester French, Gertrude Vanderbilt Whitney şi a fost sursă de inspiraţie pentru numeroase statui, monumente şi sculpturi alegorice din New York şi nu numai.

Pe când avea doar cinci ani, o vrăjitoare i-a ghicit micuţei Audrey viitorul, spunându-i că va cunoaşte faima, că va căuta dragostea, fără a o găsi şi că nu se va căsători niciodată. Munson a luat totul drept un blestem.
Doi ani mai târziu, părinţii săi au divorţat, iar copila a rămas în grija mamei. Dorinţa de a deveni actriţă şi a face parte dintr-un cor, au determinat-o să se mute, la vârsta de 17 ani, în New York.

Chipul său frumos, cu trăsături speciale şi ochii albaştri-cenuşii i-au atras atenţia fotografului Felix Benedict Herzog, în timp ce adolescenta admira vitrinele magazinelor de pe Fifth Avenue, acesta propunându-i să pozeze pentru el. A fost poarta ei către faimă. Herzog a prezentat-o ​​oamenilor din lumea artei şi foarte curând, artiştii au început să o solicite ca model pentru creaţiile lor. Sculptorul Isidore Konti a fost primul pentru care a pozat goală, după care solicitări similare au venit din partea a numeroşi alţi artişti. În 1915, Munson a fost model pentru mai mult de jumătate dintre sculpturile din cadrul Expoziţiei Internaţionale Panama-Pacific, un târg mondial organizat la San Francisco, ce i-a adus numele de "Fata Panama-Pacific".

În acelaşi an, Audrey a primit primul său rol în filmul mut "Inspiration", despre un sculptor aflat în căutarea muzei ideale, pentru ca în 1916, să îşi facă apariţia într-un alt film, singurul, de altfel, care s-a păstrat până astăzi.
Ironia sorţii a făcut ca destinul prezis de vrăjitoare să se adeverească: cel puţin şapte bărbaţi s-au îndrăgistit de frumoasa Audrey, însă niciunuia nu i-a împărtăşit sentimentele. În 1917, omul de afaceri Hermann Oelrichs Jr., cel mai bogat burlac american al vremii, a cerut-o în căsătorie. Nu se ştie cu precizie ce s-a întâmplat, însă doi ani mai târziu, Munson îl acuza pe Oelrichs, într-o scrisoare trimisă Departamentului de Stat al SUA, că este membru al unei reţele pro-germane care a conspirat pentru a-i sabota cariera de film.

În perioada ce a urmat, Audrey şi mama ei au locuit într-o pensiune deţinută de Dr. Walter Wilkins, căruia i s-au aprins călcăiele după supermodel. În februarie 1920, soţia acestuia, Julia Wilkins, a fost găsită moartă, poliţiştii stabilind că dr. Walter ucis-o pentru a se putea căsători cu Munson. Când a fost interogată de poliţie, Audrey a negat orice relaţie romantică cu criminalul, acesta fiind condamnat la moarte prin electrocutare.

Lucrurile au luat o turnură neaşteptată pentru fotomodelul american, care nu a mai primit nicio ofertă de muncă şi s-a trezit fără vreun venit, nevoită să trăiască din câştigurile mamei care vindea diverse ustensile din uşă în uşă. În 1922, la 31 de ani, a încercat să se sinucidă, înghiţind o soluţie pe bază de mercur
În 1931, a fost internată într-un spital de boli mintale, unde stat 65 de ani, până la finalul vieţii. A murit în 1996, la vârsta de 104 ani.

Citiţi şi:

Viaţa scandaloasă a unei marchize. Cine a fost Luisa Casati, femeia care avea un ghepard ca animal de companie

Ascensiunea şi decăderea primului supermodel din lume. Cine a fost frumoasa Gia, femeia care i-a fascinat pe cei mai mari designeri

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: