Denisa Gergely: “Nici un sentiment nu este ca atunci când o sală întreagă se ridică în picioare pentru tine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denisa Gergely
Denisa Gergely

A ajuns la concluzii înţelepte la o vârstă la care majoritatea copiilor nu vor decât să se distreze: crede că nimeni nu se poate descurca singur şi că toţi avem nevoie de ajutor. Că suntem cu toţii legaţi unii de ceilalţi.

Denisa este o persoană înţeleaptă, sociabilă şi extrovertită. Este un lider înnăscut, după cum admite, şi agreează să fie aşa. Îşi recunoaşte atât calităţile cât şi defectele, iar în timp ce pe primele încearcă să le dezvolte, pe ultimele vrea să le transforme în calităţi.


Dansul, o constantă


De 12 ani, Denisa Gergely dansează în cadrul Ansamblului “Columna” din Zalău. Spune că această activitate a fost o constantă în viaţa ei, mai mult decât orice altceva. Consideră că dansurile populare sunt o modalitate la fel de bună ca oricare alta şi chiar mai bună decât multe de a aduce un plus de imagine ţării, care suferă mult la acest capitol. Crede că folclorul, atât dansul cât şi muzica, reprezintă sufletul românesc, sau ceea ce a mai rămas din el, şi de aceea este important să fie scos în faţă cât mai des. A participat la numeroase festivaluri, atât în ţară cât şi în străinătate. Spune că nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai atunci când o sală întreagă se ridică în picioare şi ovaţionează. “Am un sentiment de regret pentru faptul că, trecând în clasa a douăsprezecea, nu voi mai avea destul timp să dansez şi să merg la festivaluri. Va trebui să mă concentrez foarte mult pe învăţătură”, spune Denisa.


Vrea să fie medic


Denisei îi place să scrie şi o face cu talent, care i-a fost confirmat atât la şcoală, la orele de română, cât şi la concursurile de literatură şi eseuri la care a participat. “Recent, am fost la sesiunea de comunicări şi referate, unde am luat locul al doilea. Am putut să-mi aleg ceea ce voiam să scriu şi am ales să fac o comparaţie între două cărţi, ca să scot în evidenţă rolul omului în lume, evoluţia sa. Ceea ce am vrut să arăt este faptul că noi toţi avem nevoie unii de alţii şi nu putem trăi singuri.”
Denisa şi-ar dori să devină medic, iar pentru a-şi împlini acest vis va renunţa la alte activităţi. “Când eram în clasa a cincea, bunicul meu a murit. El a fost cea mai dragă persoană din viaţa mea. Eram doar eu şi el în casă şi am fost cea care a sunat după ambulanţă. Nu m-a crezut nimeni, era perioada în care se făceau multe farse la 112. Bunicul meu nu a putut fi salvat, iar eu, de atunci, urmăresc toate emisiunile medicale”, îşi aminteşte tânăra. Vrea să fie chirurg, deoarece chirurgia i se pare a fi domeniul în care oamenii pot fi ajutaţi cu adevărat. Pentru a simţi că nu a trăit degeaba, doreşte să îşi asume chiar riscul de a “pierde” pacienţi. “Este o meserie frumoasă, pe care, practicând-o, chiar ştii că ai făcut ceva, nu ai trecut prin viaţă pur şi simplu. Asta mi se pare cel mai important. De asta ne-am născut, cu un scop. Sigur că nu putem să-l ştim, dar cred că, mergând pe drumul pe care ne simţim bine, ajutându-I pe ceilalţi, ne apropiem de acest scop”, spune tânăra.


Ce îi place.


Spune că iubeşte folclorul şi tradiţiile româneşti. “Îmi place să mă imaginez că sunt o persoană din vremurile vechi, dintre cele pentru care tradiţia şi folclorul era un mod de viaţă. Eu cred că prin valorificarea tradiţiilor aducem un plus de imagine României în străinătate.” Spune că îi place să vadă oameni care dansează, zâmbesc şi sunt mândri că sunt români. Îi place să scrie eseuri.


Ce nu îi place.


Spune că nu-I place atunci când o persoană pare să nu se accepte pe ea însăşi. Spune că uneori are ea însăşi această problemă, neacceptându-şi mici defecte şi dorindu-şi să fie altfel decât este. Urăşte ipocrizia, minciuna şi nu-i plac oamenii care judecă după aparenţe. „În rest, încerc să accept orice. Consider că trebuie să te mulezi oricărei situaţii şi oricărei persoane, altfel rişti să rămâi singur. Nu-i poţi cere unui om să se schimbe doar pentru că ţie nu-ţi place ceva la el.”


Întrebare şi răspuns.


A devenit o modă să pleci din ţară. Vei pleca şi tu?
D.G.:
Nu, nu voi pleca. Mie îmi place aici, şi spun asta în cunoştinţă de cauză, având termen de comparaţie. Am fost în multe ţări, iar în Statele Unite ale Americii am stat mai mult. Cred că şi aici te poţi afirma dacă vrei cu adevărat. România este una dintre cela mai frumoase ţări, cu o istorie bogată şi un peisaj minunat. Nu cred că are rost să plecăm de aici, apoi să uităm de unde am pornit. M-am gândit şi la posibilitatea de a studia în străinătate, după facultate, dar cu intenţia clară de a reveni în ţară. România are nevoie de medici, la fel de mult ca orice altă ţară.

Profil.
Născută. 21 septembrie 1993, în Zalău
Studii. Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Silvania
Familie. Are o soră şi un frate



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite