Decizie în dosarul caracatiţei corupţiei din Sălaj. Sunt vizaţi judecători, poliţişti, inspectori şi oameni de afaceri cunoscuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a amânat cu o zi pronunţarea, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Cluj a decis duminică, 28 februarie, să respingă propunerile procurorilor DIICOT Sălaj privind arestarea preventivă a opt persoane cercetate într-un dosar de corupţie.

Un judecător care mai avea câteva zile până la pensionare, un fost inspector şcolar general, un ofiţer şi un agent de poliţie, un inspector vamal şi oameni de afaceri sunt cercetaţi de DIICOT Sălaj într-un dosar care vorbeşte despre fapte de corupţie.

Oamenii de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban, fiica primului dintre ei, Malvina Galiş, fostul inspector şcolar general, actual director al Şcolii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Zalău, Ioan Abrudan, agentul de poliţie Marius Felician Fărcaş şi ofiţerul Gheorghe Vasile Zaha, ambii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj şi inspectorul vamal Dumitru Ioan Bode, fratele deputatului Lucian Bode (fost ministru al Economiei în guvernul MRU), au fost reţinuţi vineri, 26 februarie, de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj, într-un dosar ce vizează suspiciuni de infracţiuni precum constituire a  unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă, fals intelectual. La cei şapte s-ar fi adăugat şi judecătorul Patriţiu Dărăban, vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, cercetat şi el în acest dosar, însă Consiliul Superior al Magistraturii, sesizat de procurorii DIICOT Sălaj, nu a încuviinţat reţinerea.

Omul de afaceri Ioan Huluban, afaceristul Ioan Galiş alături de fiica lui Malvina, fostul inspector şcolar general Ioan Abrudan şi judecătorul Patriţiu Dărăban, vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj, sunt cercetaţi de DIICOT Sălaj

Colaj Salaj -  Ioan Huluban - Ioan Galiş alături de fiica lui Malvina- Ioan Abrudan - Patriţiu Dărăban

Noul dosar, pornit de la un alt dosar – de evaziune fiscală

Procurorul şef al DIICOT Sălaj, Dan Bubuiug, a fost zgârcit în declaraţii despre acest caz. El a precizat, totuşi, că dosarul pleacă de la un alt dosar, ajuns deja în instanţă, în care doi dintre cei reţinuţi acum, partenerii de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban, au fost trimişi în judecată pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. În acel dosar, trimis la instanţă în august 2014, cei doi oameni de afaceri sunt judecaţi, alături de alţi administratori de firme, că ar fi produs un prejudiciu statului de 5.000.000 de euro, prin intermediul unor firme fantomă deschise pe numele unor persoane sărace, racolate de un fost poliţist din Tăşnad. Cercetările în acel caz au avut ca punct de pornire o sesizare făcută de Garda Financiară Sălaj, în martie 2012. Procurorii DIICOT Sălaj, afaceriştii se constituiseră într-o grupare de crimă organizată care şi-a început activitatea în cursul anului 2010 şi se extinse – până în martie 2014, când a fost destructurată, la nivelul mai multor judeţe din ţară (Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa, Bucureşti).

Ulterior, procurorii DIICOT Sălaj i-au mai trimis în judecată într-un alt dosar de evaziune fiscală, înregistrat pe rolul Tribunalului Sălaj în decembrie 2015, fiind  vorba despre infracţiuni de evaziune fiscală a căror cercetare nu era finalizată la momentul primei trimiteri în judecată. Vorbim despre infracţiuni de evaziune fiscală prin care s-a produs un prejudiciu estimat la 3.566.000 de lei.

”Acest nou dosar este, de fapt, partea de corupţie a celuilalt dosar, unde era vorba despre infracţiuni economice”, a ne-a declarat Dan Bubuiug.

”Colecţie” de infracţiuni de corupţie

Din informaţiile primite de la anchetatori rezultă că întregul dosar îi are în prim-plan pe cei doi oameni de afaceri, mai vechi cunoştinţe ale procurorilor DIICOT, Galiş şi Huluban, despre care oamenii legii spun că s-ar fi folosit de relaţiile şi banii pe care îi aveau pentru a încălca legea şi a obţine diverse beneficii.

Astfel, noul dosar se referă la ilegalităţi legate de procesul de lichidare a firmelor celor doi oameni de afaceri, Euro Card 2007 şi Euro Card 2000. Pe această componentă, sunt cercetaţi în stare de libertate trei lichidatori din Cluj Napoca, cei doi oameni de afaceri, precum şi judecătorul care a judecat procesul de insolvenţă, Patriţiu Dărăban, vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, care ar fi aprobat mai multe proceduri judiciare suspecte.

O altă latură a dosarului vizează infracţiuni de întocmire în fals a unor documente oficiale, după ce Ioan Galiş ar fi condus pe bulevardul Mihai Viteazu cu o viteză ameţitoare (114 kilometri pe oră), la puţin timp după ce a ucis un om într-un accident rutier produs tot din cauza vitezei (lângă RAR), iar în momentul în care a fost depistat şi prins de poliţişti, a convenit cu aceştia ca, pentru a nu rămâne fără permis, să fie încheiat procesul verbal pe numele fiicei omului de afaceri, Malvina. Acesta este unul dintre motivele pentru care tânăra a fost reţinută, vineri, de procurori. În arestul IPJ au ajuns, de asemenea, şi cei doi poliţişti care l-au scăpat pe Galiş de luarea permisului – ofiţerul Gheorghe Zaha şi agentul principal Marius Felician Fărcaş.

Fraudă la bacalaureat

Tot în acest dosar, procurorii spun că sunt suspiciuni cu privire la fraudarea bacalaureatului, în legătură cu fiica lui Galiş. Ioan Abrudan, fost inspector şcolar general, l-ar fi asigurat pe omul de afaceri că absolventa va avea nota pe care şi-a doreşte, stabilind şi semnele pe care să le facă pe lucrare. În schimb, afaceristul ar fi oferit comisiei de examen o masă pe proprietatea pe care acesta o deţine la Bănişor. Ioan Abrudan se numără printre cei şapte reţinuţi în acest dosar.

De asemenea, în arestul IPJ Sălaj a ajuns şi inspectorul vamal Dumitru Ioan Bode, fratele deputatului (PNL) Lucian Bode, fost ministru al Economiei în Guvernul MRU.

Propunerea de arestare preventivă, respinsă de magistraţi

Cele şapte persoane reţinute vineri au fost duse sâmbătă, 27 februarie, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceeaşi măsură a fost propusă şi în cazul judecătorului Patriţiu Dărăban, întrucât Consiliul Superior al Magistraturii, deşi nu a încuviinţat reţinerea, a încuviinţat propunerea de arestare preventivă a acestuia. Decizia în acest caz a fost amânată pentru duminică, 28 februarie, când magistratul de drepturi şi libertăţi a decis respingerea propunerii de arestare preventivă formulată de DIICOT Sălaj în cazul tuturor celor opt inculpaţi. În cazul judecătorului Patriţiu Dărăban şi a oamenilor de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Galiş, instanţa clujeană a dispus măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. Decizia este cu drept de contestare în 48 de ore de la comunicare.

Judecătorul Patriţiu Dărăban mai avea câteva zile până la pensie

Judecătorul Patriţiu Dărăban are peste 30 de ani de vechime în magistratură şi mai avea doar câteva zile până la pensie. Se pare că CSM îi aprobase cererea de pensionare începând cu data de 1 martie.

Percheziţii, inclusiv la domiciliul magistratului şi a poliţiştilor

În această cauză, în cursul zilei de vineri, 26 februarie, procurorii DIICOT Sălaj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, au desfăşurat opt percheziţii în Sălaj (în Zalău şi alte localităţi) şi în judeţul Cluj, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile  lichidatorilor judiciari, a celor doi poliţişti şi a magistratului.

Vă mai recomandăm:

Un criminal de plimbă în voie, în libertate, de 17 ani. Victima sa, abandonată lângă o cale ferată

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite