De ce unii oameni plâng din orice, în timp ce alţii nu plâng niciodată - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul în care fiecare dintre noi se raportează la o anumită situaţie de viaţă determină tipul şi amploarea emoţiei ce va fi exprimată ca urmare a situaţiei respective. Unii dintre oameni îşi manifestă aceste emoţii prin plâns, în timp ce alţii reuşesc fără prea mare efort să îşi stăpânească lacrimile.

Nu situaţiile de viaţă sunt cele care ne determină emoţiile, ci modul în care interpretăm, analizăm şi gândim situaţiile de viaţă prin care trecem sau cu care ne confruntăm. Iar acest mod de interpretare ţine nu doar de felul nostru de a fi, ci şi de educaţie şi de experienţele trăite anterior, care ne modelează nu doar comportamentul, ci şi reacţiile în diversele situaţii. Potrivit psihologului Laura Bodoni, în funcţie de felul în care ne raportăm la aceste situaţii de viaţă, emoţiile sunt exteriorizate într-o mai mare sau mai mică măsură, uneori chiar deloc.

De ce suntem diferiţi

Un prim element care ne diferenţiază în ceea ce priveşte exteriorizarea emoţiilor, în special prin plâns, este gradul de rezonanţă şi empatie emoţională cu care suntem "echipaţi". "Cu toţii avem rezonanţă, dar cât de empatici suntem ţine de fiecare dintre noi", precizează psihologul.

Sunt persoane care merg până acolo cu empatia încât personalizează până la asumare problemele celorlalţi, trăind şi încercând să rezolve acele probleme. Astfel de persoane ajung să plângă atunci când văd un film trist sau când văd o altă persoană că plânge sau că suferă.

Un alt factor care ne diferenţiază este modelul din familie. Laura Bodoni spune că există persoane care provin din familii în care plânsul - chiar şi în perioada copilăriei - nu era permis şi care, de frică, îşi dezvoltă o abilitate de a-şi stăpâni cu orice preţ emoţiile. "Nu este, însă, o lipsă a trăirilor emoţionale, ci o refulare a lor, o mascare", explică psihologul.

Ne naştem diferiţi, dar ne cizelăm pe parcurs

Chiar dacă ne naştem cu o predispoziţie către un anumit tip de gestionare a emoţiilor, asta nu înseamnă că nu putem învăţa să evoluăm în direcţia dorită - completează Laura Bodoni. "Modul în care evoluează, se dezvoltă acea predispoziţie este influenţat de familie, de mediul de viaţă", precizează psihologul.

Vă mai recomandăm:

Cele mai mari cinci greşeli alimentare pe care le facem în post. Cum ne putem îmbolnăvi şi îngrăşa crezând că ne detoxifiem

Adevărul despre alimentele care ar stimula metabolismului şi arderile. Cum putem mânca şi slăbi în acelaşi timp


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite