De ce ne simţim uneori capul prins ca într-o menghină. Semne care deosebesc o durere banală de o boală gravă şi ce alimente ne fac rău - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerea de cap este o problemă pe care, la un moment dat, într-o formă sau alta, o experimentăm cu toţii. Specialiştii spun că, de cele mai multe ori, ea vine din modul nostru de viaţă şi are soluţii la îndemâna fiecăruia.

Stresul, oboseala, privarea de somn, dar şi anumite alimente sunt cauzele cele mai frecvente ale durerilor de cap, resimţite în special ca o presiune crescută, ca o senzaţie de strângere a capului în menghină, rezultată în urma descărcării, la nivelul creierului, a unor neurotransmiţători, numiţi catecolamine (adrenalina şi noradrenalina). Neurologul Daniela Crişan spune că, în mare majoritate a cazurilor, aceste senzaţii de presiune la nivelul capului apar din cauza modului nostru de viaţă agitat şi intens şi dispar, de regulă, prin simpla eliminare a cauzei.

Shoppingul le scapă pe femei de dureri de cap

”De cele mai multe ori, este suficient să scăpăm de stresul care a provocat acea stare. Este bine, pentru asta, să recurgem la o activitate fizică, de preferinţă în aer liber, care să ne deconecteze de la ceea ce facem în mod normal şi care ne induce stresul. Pentru femei, eficient în acest sens este şi shoppingul, pe de-o parte pentru că facem mişcare, iar pe de altă parte pentru plăcerea de a ne cumpăra ceva nou, care ne ajută să ne detaşăm de problemele anterioare”, spune specialistul.

Alimentele de la care te doare capul

Pe lângă stresul cauzat de locul de muncă, de examene ori de probleme familiale, acest tip de dureri de cap pot fi provocate - precizează neurologul - şi de anumite alimente. Incriminate în acest sens sunt mezelurile, din cauza faptului că ele conţini nitraţi, un conservant care are efect vasodilatant asupra organismului, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale. Dureri de cap dau şi brânzeturile, în special cele învechite, din cauza conţinutului în tiramină, o substanţă vasoconstrictoare, conţinută şi de vinul roşu. Cu rol în declanşarea durerilor de cap sunt considerate şi cafeaua şi ciocolata.

În cazul în care durerea de cap nu este simptomul unei probleme de sănătate, ci este doar una funcţională (sau ”de tensiune”, cum se numesc), ea cedează după o pastilă de paracetamol sau ibuprofen. Potrivit neurologului, dacă durerea persistă sau dacă episoadele apar de mai mult de trei ori pe săptămână, este nevoie de un consult de specialitate.

Ce boli pot ascunde durerile de cap

Sunt şi situaţii în care durerile de cap reprezintă, de fapt, simptomul unor afecţiuni. Cea mai banală este viroza respiratorie, în care presiunea resimţită la nivelul capului este însoţită şi de rinoree, tuse, febră, senzaţie de menghină.

O viroză complicată poate duce la meningită sau meningoencefalită, în care apar, pe lângă senzaţia de presiune la nivel capului, şi fotofobia, dificultăţi în menţinerea echilibrului, redoare de ceafă (dificultatea de a-ţi duce bărbia la piept).

Senzaţia de menghină poate să apară şi în hipertensiunea arterială, cu durere localizată în zona occipitală (la ceafă), în accidentele vasculare şi în ruperea malformaţiilor vasculare, care apare în special la pacienţii tineri (cu durere bruscă de cap, însoţită, uneori, de lipotimii).

Dureri de cap de acest tip mai apar în sinuzite şi, la copii, în contextul unor probleme cu vederea. De asemenea, problemele cu coloana vertebrală dau dureri de cap, iar la femei, perioada ciclului menstrual se caracterizează prin astfel de episoade.

Daniela Crişan spune că, dacă durerea de cap şi senzaţia de presiune persistă şi are şi alte simptome asociate, trebuie consultat, în mod obligatoriu, medicul. ”Primul lucru despre care îl întrebăm pe pacient este caracterul durerii - pulsează, îl strânge. Apoi cât durează şi dacă a observat că este favorizată de ceva anume - alimente conservate, brânzeturi fermentate, temperaturi extreme. Sunt foarte importante simptomele ce însoţesc durerea, dacă apar tulburări de somn - dacă durerea îl trezeşte pe pacient din somn sau dacă, din contră, somnul ameliorează durerea”, explică medicul. Potrivit acestuia, 90 la sută dintre pacienţii care acuză dureri de cap sunt femei.

Vă mai recomandăm:

Otrava din automatele de cafea - ce bem, de fapt, şi ce boli ne pândesc când punem fisa în aparat. Cele mai periculoase: cafea cu lapte, cappuccino şi ciocolată caldă

Soia – aliment sau otravă? Care este adevărul despre beneficiile şi riscurile controversatei legume – explicaţiile specialiştilor

Ce rol are, de fapt, apendicele - „organ inutil” sau sursă de „bacterii bune” pentru organism? - explicaţiile medicilor

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite