De pe semicerc, pe plantaţie. Valeria Motogna, fostă campioană naţională la handbal, s-a apucat de agricultură ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a renunţat la hadbalul de performanţă, Valeria Motogna şi-a deschis un club sportiv privat, unde în iniţiază pe copii în tainele sportului pe semicerc, şi s-a lansat în agricultură.

Multipla campiona naţională la handbal, medaliată cu aur la Mondialele de tineret din 1999 şi portdrapel al României la Jocurile Olimpice de la Rio, Valeria Motogna (37 de ani) a demarat în urmă cu trei ani, împreună cu viitorul ei soţ, o afacere în domeniul agriculturii.

Deşi nu avea nici cea mai mică idee despre acest domeniu, a riscat, convinsă că poate fi o variantă câştigătoare; aşa se face că din banii câştigaţi din handbal, a achiziţionat un hectar de teren în extravilanul municipiului Zalău, într-o fostă livadă de meri, pe care a înfiinţat, în 2015, printr-o investiţie de circa 8.000 de euro, o plantaţie de 30 de ari cu zmeură şi o alta, tot pe 30 de ari, cu coacăze, ambele în curs de certificare ecologică. Pe cei 40 de ari necultivaţi, Valeria se gândeşte să planteze fie cireşi, fie nuci.

"Ştiam că vrem să facem agricultură, dar nu aveam idee ce ar fi bine să plantăm. Aşa că am apelat la ajutorul unui specialist, care ne-a asigurat toată consultanţa de care am avut nevoie. Am început cu analiza solului, pentru a vedea la ce culturi s-ar preta zona, iar apoi, am învăţat, din aproape în aproape, cum să ne ocupăm de culturi, ce putem folosi pentru întreţinerea lor, având în vedere că sunt ecologice", ne spune fost sportivă.

Imagine indisponibilă

De prima recoltă s-a bucurat anul trecut, când împreună cu membrii familiei şi cu prietenii, a cules 200 de kilograme de zmeură şi o tonă de coacăze. Cum în acest an, culturile au ajuns la maturitate, Valeria Motogna se aşteaptă la o recoltă net superioară: circa 600 de kilograme de zmeură şi vreo 3 tone de coacăze. Fructele sunt comercializate en detail către persoane fizice (20 de lei kilogramul de zmeură, 10 lei cel de coacăze) şi un laborator de cofetărie, cantitatea nevândută fiind transformată în siropuri şi vin.

"Avem în plan achiziţia unui utilaj pentru producerea sucurilor de fructe, în condiţiile în care ne aşteptăm să recoltăm tot mai mult, de la an la an. Vom deschide propria linie de sucuri naturale de fructe, pasteurizate, fără conservanţi şi alte adaosuri, în diferite combinaţii. Cum coacăzele sunt nişte fructe acrişoare, ne gândim să le combinăm un fructe mai dulci... de aici ideea unei plantaţii de cireşi pe cei 40 de ari necultivaţi", adaugă Valeria.

Imagine indisponibilă

Pentru ea, plantaţia repezintă o oază de relaxare; orele petrecute printre tufele de zmeur şi coacăz o încarcă cu energie: "După o zi plină, merg să mă bucur de linişte, să îmi încarc bateriile, să mă plimb printre plante, să culeg fructe".

Deşi nu mai practică handbalul de performanţă, sportiva originară din Bistriţa nu a renunţat la sportul cu care a atins culmile gloriei. Anul trecut, a deschis la Zalău, Clubul Sportiv "Valeria Motogna", unde îi învaţă pe cei mici tainele sportului pe semicerc. "Dacă vrei performanţă, trebuie să începi la vârste fragede. Deşi poate părea dificil să antrenezi copii atât de mici, în realitate ei sunt cel mai uşor de modelat, pentru că îi înveţi totul de la zero", consideră ea.

Vă mai recomandăm:

O fostă glorie a handbalului românesc şi-a deschis propriul club sportiv. "Mi-aş dori să descopăr o viitoare campioană"

Militarul care îi învaţă pe copii să iubească ieşirile în natură

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite