De ce copiii crescuţi la fermă sunt mai rezistenţi la alergii. Studiul derulat pe 10.000 de adulţi din 14 ţări

De ce copiii crescuţi la fermă sunt mai rezistenţi la alergii. Studiul derulat pe 10.000 de adulţi din 14 ţări

Copiii crescuţi în preajma animalelor domestice sunt mai rezistenţi la alergii FOTO Arhivă

Cercetătorii au stabilit că expunerea timpurie la mediul dintr-o fermă ajută la întărirea sistemului imunitar şi reduce riscurile de a dezvolta afecţiuni respiratorii.

Experţii în domeniul sănătăţii au descoperit că acei copii care cresc la ţară, în preajma animalelor, au un risc mai mic de a dezvolta alergii ori astm faţă de cei de la oraş, potrivit unui studiu apărut în anul 2016, în publicaţia "Thorax", una dintre cele mai renumite reviste medicale pe probleme respiratorii.

Studiul în cauză a inclus peste 10.000 de persoane cu vârste cuprinse între 26 şi 54 de ani în 14 ţări. Participanţii au fost întrebaţi, printre altele, unde au locuit până la vârsta de cinci ani - la o fermă, într-un sat dintr-o zonă rurală, un oraş mic, o suburbie a unui oraş sau în oraş; de asemenea, li s-au pus întrebări referitoare la alte aspecte ale vieţii, precum câţi fraţi au, dacă şi ce fel de animale de companie au avut în prima parte a copilăriei.

În evaluarea stării lor de sănătate au fost incluse teste de rezistenţă la efort, nivelul anticorpilor, precum şi identificarea eventualelor simptome alergice, de la scurgeri nazale, rinita alergică, astmul alergic ori respiraţie şuierătoare.

Aproape unul din zece participanţi (9,2%) au declarat că şi-a petrecut primii cinci ani din viaţă în mediul rural, la fermă.

În cazul acestora, şansele de a fi avut animale de companie, fraţi mai mari ori să fi împărţit un dormitor în primii ani ai copilăriei erau mai mari. La vârstă adultă, riscul de a dezvolta astm sau febră de fân se reducea cu 54%, iar cel de a avea rinoree pe fond alergic, cu 57%, comparativ cu cei din oraşe.
Autorii studiului au concluzionat că subiecţii care au crescut la o fermă prezintă o frecvenţă mai redusă a alergiilor şi, implicit, o rezistenţă mai mare la factorii alergeni. Acest lucru, susţin ei, se datorează expunerii microbi, precum viruşii, bacteriile ori parazinii specifici mediului agricol.

Citiţi şi:

Cum să tratezi eficient răul de mişcare resimţit de copii. Ce alimente trebuie să consume cei mici înainte de călătorie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: