De unde este aşteptată salvarea şomerilor din judeţ. Domenii şi firme în care au început deja angajările de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul AJOFM a susţinu azi o conferinţă de presă
Directorul AJOFM a susţinu azi o conferinţă de presă

Rata şomajului a intrat într-o uşoară scădere, după ce mai multe firme din judeţ, în special din domeniul construcţiilor ori a căror activitate este legată de acest domeniu, au început să facă angajări.

Potrivit datelor oferite de Romeo Sârca, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, la sfârşitul lunii februarie rata şomajului  înregistrată  la nivelul judeţului Sălaj a fost de  6,37 la sută,  mai mică  cu 0,09 puncte procentuale decât cea din luna precedentă şi mai mică cu 1,53 puncte procentuale  decât cea din luna februarie a anului 2011. Potrivit lui Sârca, scăderea s-ar datora faptului că mai multe firme de construcţii sau societăţi a căror activitate este legată de acest domeniu au început să facă angajări. "În primul rând, Cemacon şi-a reluat activitatea şi a reîncadrat în muncă aproximativ 80 la sută din personalul trimis în şomaj înainte de sezonul rece. Angajări importante au făcut şi EIG Industrial şi SC Inserco SRL", a precizat directorul AJOFM, precizând că angajări în acest domeniu sunt aşteptate şi în perioada imediat următoare. "Aşteptăm să se întâmple acelaşi lucru şi în domeniul transporturilor, care credem că va absorbi, alături de cel al construcţiilor, mare parte din forţa de muncă a judeţului", a completat el.

 În evidenţele AJOFM erau, la sfârşitul lunii februarie, 6761 de şomeri. Doar 2855 dintre ei sunt şomeri indemnizaşi, restul de 3906 fiind neindemnizaţi. Ponderea femeilor în numărul total de şomeri este de 41,1 %.

  Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea găsirii şi ocupării unui loc de muncă,  aceasta fiind de 73,2 la sută. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 20,1la sută,  iar cei cu studii universitare 6,7 la sută.

Din punct de vedere al structurii şomerilor pe grupe de vârstă, reprezentative sunt ponderile pentru grupa de vârstă  cuprinsă între  40-50 de ani (27,1 la sută), urmată de categoria cuprinsă între 30-40 ani (26,3 la sută), a celor cu vârsta de peste 50 de ani (19 la sută), a tinerilor sub 25 de ani (17,9 la sută) şi a persoanelor între 25 şi 30 ani( 9,7  la sută). În funcţie de mediul de provenienţă,  4908 au domiciliul în mediul rural şi 1853 sunt cu domiciliul în mediul urban.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite