Daniel Săuca promovează cultura sălăjeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poet, jurnalist şi om de cultură, Daniel Săuca se străduieşte de mulţi ani, prin toată activitatea sa, să ridice şi să menţină un standard al culturii sălăjene.

Daniel Săuca este, în prezent, directorul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi redactor şef al revistei „Caiete Silvane“. Şi-a început cariera ca jurnalist, profesie în care are o experienţă de peste 15 ani, dar a fost mereu implicat în toate actele de cultură care se desfăşurau în judeţ.


Aduce marii scriitori la Zalău în lecturi publice


Acum, mare parte dintre evenimentele culturale din oraş i se datorează. A adus în Zalău, de-a lungul timpului, o mulţime de scriitori şi oameni de cultură, cum ar fi Claudiu Komartin, Ion Mureşan, Ioan S. Pop, Adrian Popescu, Adrian Suciu, cantautoarea Maria Gheorghiu şi alţii. Spune că este doar începutul şi că lecturile publice pe care le organizează ocazional la Zalău se vor muta la un alt nivel. „Încercăm să dezvoltăm această zonă a lecturilor publice, care până în urmă cu câţiva ani nu a fost frecventată aproape deloc”, spune Daniel. El promovează şi scriitorii sălăjeni, prin intermediul revistei de cultură „Caiete Silvane“ pe care o conduce şi prin întâlnirile scriitoriceşti pe care le organizează.
„Revista Caiete Silvane este principala publicaţie culturală a judeţului Sălaj, în care se regăsesc aproape toţi oamenii de cultură locali, însă ne deschidem şi spre alte zone culturale ale ţării. E o revistă importantă, în opinia mea, şi pentru faptul că a rezistat deja de peste şase ani, într-o formulă care reuneşte principalele instituţii de cultură ale judeţului, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj şi al Primăriei Zalău”, crede Daniel Săuca.


Poet şi publicist


El a publicat o serie de volume de poezie şi publicistică. Cele trei volume „Homo Silagensis” (2006, 2007, 2008) încearcă să pună accent pe contribuţiile sale jurnalistice. A mai publicat două volume de poezie, „Gândacul cu cinci pene roz” (1999) şi „Cartierul de vest al iadului” (2009). Mai are o carte de publicistică, „Voi chiar vorbiţi şi în numele meu”, şi alta despre propaganda în presa scrisă din Sălaj (2010). Este editorul a două ediţii ale Anuarului presei sălăjene. A publicat poezie în revistele „Orizont”, „Silvania”, „Tribuna”, „Noesis”, „Hepehupa”, „Versmondo”, „Caiete Silvane”, „Poezia”, „Singur” , „Poesis” şi „Familia”. „Cred că asta va rămâne după mine: munca de editor a multor publicaţii locale, reviste şi cărţi”, apreciază scriitorul şi publicistul Daniel Săuca

Profil:
Născut. 31 august 1973, Zalău
Studii. Facultatea de Filozofie, Cluj-Napoca
Familie. Căsătorit. are două fiice

Ce îi place:


Spune că apreciază cinstea, seriozitatea, punctualitatea. Iubeşte lectura, scrisul, muzica. Aproape tot timpul liber l-a dedicat cărţilor, atât pentru a le citi, cât şi pentru a le scrie. „Îmi plac toate lucrurile bine făcute şi, mai ales, îmi place atunci când simt că nu pierd timpul“, spune Daniel Săuca.

Ce nu îi place:


Spune că detestă neseriozitatea, lipsa de punctualitate, aflatul în treabă, băgatul în seamă. „Nu-mi plac oamenii care pretind că le ştiu pe toate, mai ales dacă nu fac nici măcar un minim efort pentru a cunoaşte domeniul pe care pretind că-l stăpânesc“, mai spune jurnalistul şi omul de cultură.

Întrebare şi răspuns:


Ce anume îţi dă acest elan permanent de a promova cultura?
D.S.: Cred în principiul datoriei, acela de a-ţi face datoria faţă de semeni şi faţă de comunitate, chiar dacă astăzi asemenea fraze pot părea aiuristice. Mai cred că există drumuri în viaţă, iar dacă intri pe un asemenea drum care ţine de destin, merită să nu-ţi baţi joc de ceea ce ţine de tine şi de tainele văzute şi nevăzute ale existenţei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite