Dana Gîrbovan, şefa judecătorilor din România, în vizită în judeţul natal. "Am descoperit frumuseţile de lângă mine aflate în oameni, locuri şi tradiţii"

Dana Gîrbovan, şefa judecătorilor din România, în vizită în judeţul natal.

Dana Gîrbovan s-a arătat interesată de cusăturile de pe straiele populare FOTO Andreea Vilcovschi

Cu prilejul unei vizite pe care a făcut-o în judeţul Sălaj, judecătoarea Dana Gîrbovan de la Curtea de Apel Cluj, preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a trecut sâmbătă, 19 august, şi prin satul Marin, acolo unde erau în toi "Zilele AuGust la Marin".

Ştiri pe aceeaşi temă

Impresionată de autenticitatea evenimentului organizat de către tânăra Patricia Toma, magistratul clujean a făcut fotografii şi a stat de vorbă cu sătenii îmbrăcaţi în costume populare, cerând detalii despre obiceiurile, portul locului, dar mai ales despre cusăturile cămăşilor tradiţionale.

Experienţa trăită în micul sat sălăjean a făcut subiectul unei postări pe contul de Facebook, unde Dana Gîrbovan a scris:

"Am umblat sâmbătă, 19 august, prin Sălaj şi am descoperit frumuseţile de lângă mine aflate în oameni, locuri şi tradiţii.

Am ajuns la o sărbătoare din satul Marin, cu tineri, copii şi bătrâni în costume populare, cu poveşti din bătrâni şi dansuri în bătătură. Costume populare atât de frumoase, cum numai credinţa şi dragostea pot crea. Îmi povestea un mare iubitor de ii că fiecare cămaşă, fiecare cusătură este o rugăciune. Când se cosea un model, fiecare cruce cusută era o rugăciune: asta este pentru mama, asta pentru tata, asta pentru copil, să îl ajute Dumnezeu să..., să îi multumească pentru... şi se completa rugăciunea cu fiecare intenţie, cu fiecare mulţumire pentru fiecare dintre cei dragi.

Felicitări şi mulţumiri Patricia Toma, pentru că dragostea ei pentru tradiţii ne ajută să ne redescoperim cine suntem şi pentru bucuria caldă ce te umple într-o ogradă plină cu oameni fericiţi, în cântec, soare şi miros de sarmale şi plăcinte. La Marin toate AuGust!"

Evenimentul "Zilele AuGust la Marin" a avut loc în 19-20 august, în satul sălăjean Marin, un demers prin care tânăra Patricia Toma îşi propune să promoveze zona şi tradiţiile locului.

Vă mai recomandăm:

Spăcelul de Sălaj, model pentru iile de astăzi. Cum topeau sătencele cânepa pe rouă, pentru a-şi decora cămăşile tradiţionale

SOS, ne pierdem tradiţia! Cine sunt tinerii păstrători de valori ale satului românesc

Pasiune pentru portul popular românesc. Cum s-a transformat un tânăr din Sălaj din inginer în meşter popular

 
 
citeste totul despre: