Cum s-a născut „Colind de Crăciun“, celebra scriere a lui Charles Dickens. Povestea nuvelei care a stat la baza a numeroase ecranizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a scrie celebrul „Colind de Crăciun“, în care spune povestea bătrânului Scrooge, marele scriitor englez Charles Dickens a avut nevoie de doar şase săptămâni, o pană de gâscă şi cerneală neagră.

În toamna anului 1843, înainte de a scrie "Colind de Crăciun", Charles Dickens (1812-1870) se afla într-un moment de răscruce în cariera sa de scriitor. La 31 de ani, se bucurase de faima literară graţie volumelor "The Pickwick Papers" şi "Oliver Twist", însă lucrurile nu au mers la fel de bine şi cu următoarea lui carte, "Martin Chuzzlewit". Cum vânzările acesteia au fost cu mult sub aşteptări, Dickens se temea că îşi va pierde popularitatea.

În plus, se confrunta şi cu probleme financiare, fiind nevoit să îşi întreţină cei patru copii şi soţia însărcinată cu al cincilea. Abia ce se întorsese din Statele Unite şi voia să închirieze o casă în Londra, aşa că nevoia de bani era mare. Dickens ştia că pentru a se redresa financiar, avea nevoie de un best-seller.

A fost mereu preocupat de soarta celor săraci, mai ales că în acea vreme, Anglia era în plin proces de industrializare, ce a însemnat pentru muncitori până la 16 ore de lucru pe zi, şase, chiar şapte zile pe săptămână. Situaţia era una extrem de dificilă şi pentru copii, care erau forţaţi să muncească şi supuşi unor condiţii inumane. Charles Dickens a cunoscut pe propria piele ce înseamnă să fii sărac. La vârsta de 12 ani, a fost nevoit să se lase de şcoală şi trimis să muncească într-o fabrică de cremă de ghete, câte 10 ore pe zi, şase zile pe săptămână, după ce tatăl lui a fost condamnat la închisoare pentru o datorie neplătită, iar soţia şi copiii l-au însoţit. Micul Charles a fost nevoit să muncească pentru a-şi ajuta tatăl să îşi achite datoria şi să fie eliberat. Experienţa acelei perioade l-au marcat pentru tot restul vieţii. "Întreaga mea fire a fost marcată de supărare şi de umilinţa îndurată".
În septembrie 1843, Dickens a vizitat Field Land Ragged School a lui Samuel Starey, unde erau şcoliţi cei mai defavorizaţi copii din mahalalele londoneze. Puternic marcat de ceea ce a văzut, a decis să scrie despre nedreptatea brută a societăţii londoneze, lăcomia şi nepăsarea acesteia.

I-a luat doar şase săptămâni să termine cartea, scriind intens în fiecare zi, cu cerneală neagră şi o pană de gâscă. Nu a existat nicio schiţă, nici variante, doar cu numeroase corecturi pe margine. Şi pentru că era presat de timp, Dickens a folosit în conturarea personajelor multe aspecte din trecutul propriu. În opinia unor critici, personajul Bob Cratchit a fost creat după modelul tatălui autorului, John Dickens.

Când a terminat de scris, "Colind de Crăciun" număra 68 de pagini. A trimis manuscrisul editorului în 2 decembrie, pentru ca în 19 decembrie, volumul să fie pus la dispoziţia publicului cititor.

Cartea care spune povestea transformării morocănosului şi mizantropului Ebenezer Scrooge, după ce primeşte vizita a patru fantome în ajunul Crăciunului, s-a bucurat de un succes fulgerător, în doar cinci zile fiind vândute nu mai puţin de 6.000 de exemplare. A rămas o nuvelă de succes până în zilele noastre, fiind mereu retipărită şi stând la baza mai multor ecranizări.

Vă mai recomandăm:

Drama soţiei unui celebru romancier. Cum a încercat Charles Dickens să se descotorosească de nevastă pentru a se dedica amantei

Neobişnuita căsnicie a lui Albert Einstein. Ce reguli stricte i-a impus omul de ştiinţă primei lui soţii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite