Cum poţi trăi boiereşte din agricultură: culturile de nişă care îţi aduc profit considerabil din primul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Orlaie s-a stabilit în urmă cu 14 ani la Hida
Nelu Orlaie s-a stabilit în urmă cu 14 ani la Hida

Un inginer, fost cercetător, cu doctorat în genetica căpşunului, a demonstrat că agricultura poate deveni o afacere pentru oricine, cu condiţia să existe dorinţa de a munci şi de şti ce ce anume să cultivi.

Inginerul Nelu Orlaie a pornit, în urmă cu 14 ani, cu o suprafaţă de 6 ari de teren din localitatea sălăjeană Hida, cultivată cu căpşuni şi a ajuns astăzi să deţină peste opt hectare de teren cultivate cu căpşuni, dar şi cu arbuşti fructiferi. Nu şi-a axat afacerea strict pe producţie, ci a valorificat şi o nevoie existentă pe piaţă: nevoia de stoloni de căpşuni şi de puieţi de arbuşti fructiferi de cea mai bună calitate. Aşa că aproape jumătate din suprafaţă este reprezentată de o pepinieră, de unde pleacă stoloni şi puieţi spre toate colţurile ţării. Pleacă ”la pachet” cu sfaturi de la inginerul, dar şi agricultorul Nelu Orlaie, care ar vrea să convingă cât mai mulţi români să creadă în şansele agriculturii de a asigura bunăstarea.

Potrivit lui Nelu Orlaie, cel mai important este să înţelegi ce tip de cultură se pretează tipului de relief şi solului din zona în care ai terenul. ”La noi, în Transilvania, spre exemplu, porumbul şi grâul nu se fac ca în Câmpia Română sau în Câmpia de Vest, aşa că ar trebui să ne orientăm către acele culturi care se potrivesc. Iar căpşunii şi arbuştii fructiferi sunt cea mai bună soluţie”. Luând ca reper propria experienţă, agricultorul spune că un hectar astfel cultivat sau - şi mai bine - două asigură un trai mai mult decât decent unei familii. ”Eu, când aveam un hectar de teren cultivat, avem patru copii în facultate”, explică el.

Cât de profitabil este să cultivi căpşuni

Potrivit inginerului, înfiinţarea unei hectar de cultură de căpşuni costă aproximativ 50.000 de lei. Prima producţie se poate obţine la câteva luni de la plantare, ocazie cu care - spune el - nu numai că se poate recupera, integral, investiţia, ci se poate obţine şi un profit frumuşel. ”De pe un hectar se pot obţine, în medie, 20 de tone de căpşuni. Dacă se vând cu 5 lei kilogramul, rezultă un venit de 100.000 de lei, din care jumătate este investiţia, dar tot mai rămân 40.000 - 50.000 de lei profit”, explică el. Dezavantajul acestei culturi este faptul că are o durată de producţie de numai doi - trei ani, după care ea trebuie reînfiinţată pe alt teren.

Investiţie iniţială mai mică în cazul coacăzului negru

Pentru cei care nu au 50.000 de lei cu care să înfiinţeze o cultură de un hectar de căpşuni, există varianta mai ieftină a coacăzului negru. Potrivit inginerului, cheltuielile cu înfiinţarea unei astfel de culturi sunt de 20.000 - 25.000 de lei, iar un alt avantaj, pe lângă preţul mai mic, este faptul că perioada de producţie a culturii este de 12 - 15 ani. De pe un hectar cultivat cu coacăz negru se pot obţine, în medie, 8 tone de fructe.

Zmeurul - o investiţie iniţială de 60.000 de lei pe hectar

Ceva mai scumpă este înfiinţarea unei culturi de zmeur, costurile ajungând, în acest caz, la 60.000 de lei pe hectar. Avantajul este, şi aici, perioada relativ mare de viaţă a culturii (8 - 10 ani). De pe un hectar se obţin, în medie, 7 - 8 tone de fructe. Mai multe informaţii despre aceste oportunităţi de afaceri în agricultură puteţi obţine pe site-ul pepinierelehida.ro.

Vă mai recomandăm:

Un doctor în genetică a lăsat cercetarea pentru a face agricultură. Astăzi are o afacere de mare succes



 
 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite