Cum poţi face o faptă bună. Proiectul care oferă o masă caldă pentru sute de oameni sărmani are nevoie de voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pornit în urmă cu cinci ani în Cluj-Napoca, la iniţiativa zălăuancei Cosminei Paul, proiectul "O masă caldă" este implementat, de câteva luni, şi în Zalău.

100 de persoane aflate în situaţii dificile din municipiul Zalău - copii din familii cu dificultăţi financiare, oameni fără adăpost sau care se află la limita sărăciei - primesc, săptămânal, câte o masă caldă, graţie unei acţiuni sociale lansate, în 2013, de Cosmina Paul, o tânără zălăuancă. Intitulat "O masă caldă", proiectul a demarat în Cluj-Napoca, oraş în care funcţionează, în prezent, patru cantine, fiind extins ulterior în Bucureşti (două), Bistriţa, Satu Mare, Adjud şi Constanţa, iar din mai 2018, şi în Zalău.

Săptămânal, în cantinele "O masă caldă" din ţară, voluntarii gătesc peste 900 de porţii, pe care le distribuie, mai apoi, persoanelor defavorizate. “Oricine poate beneficia de o masă caldă. Nu privim la etnia, vârsta, condiţia materială sau la îmbrăcămintea celor care vin să primească mâncare. Hrana este o nevoie de bază şi cei care vin la cantinele noastre chiar au nevoie de ea”, mărturiseşte Cosmina Paul.

Aceasta susţine că şi-ar fi dorit ca proiectul să fie implementat mai devreme în oraşul său natal, dar s-a lovit de lipsa unui spaţiu pentru gătit. În primăvara acestui an, conducerea Liceului Tehnologic "Voievodul Gelu" din Zalău a pus la dispoziţia Asociaţiei "O masă caldă" cantina unităţii de învăţământ, unde, săptămânal sunt pregătite 100 de porţii de mâncare.

Din păcate, însă, numărul celor dispuşi să sprijine demersul este destul de mic. Dacă în celelalte oraşe în care a fost implementat acest proiect lucrurile merg "ca pe roate", în Zalău, Cosmina spune că găseşte cu dificultate voluntari. Nu doar că apelurile lansate marilor companii din urbe au rămas fără ecou, dar nici oamenii simpli nu s-au înghesuit să facă o faptă bună. În tot acest timp, la Cluj-Napoca, spre exemplu, pentru că numărul celor care doresc să se alăture proiectului este foarte mare, a fost creată o listă de aşteptare întinsă pe 10 luni.

"În alte oraşe, implicarea în proiectul O masă caldă este văzută ca o activitate de team-building; mai sunt cazuri în care o persoană alege să îşi doneze ziua de naştere şi, împreună cu prietenii săi cumpără cele necesare şi găteşte pentru cei nevoiaşi", explică zălăuanca. Potrivit spuselor sale, pentru asigurarea a 100 de porţii de mâncare este nevoie de 250 de lei, sumă pe care o acoperă voluntarii sau, la nevoie, Asociaţia, din donaţii. Pregătirea mesei durează până la două ore şi jumătate, pentru o echipă fiind nevoie de 4-7 persoane.
Cei care doresc să se alăture acestei iniţiative civice şi o pot face la email omasacaldazalau@gmail.com sau la numărul de telefon 0724-365.588.

Vă mai recomandăm:

Povestea "Petale-n vânt" continuă. 47 de şcoli din şapte judeţe îşi dau mâna pentru a-i ajuta pe copiii defavorizaţi

Mobilizare impresionantă pentru o bunicuţă care trăieşte într-o sărăcie lucie. Femeia are un ajutor social de 142 de lei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite