Cum să păstrezi la loc sigur documentele importante ale familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păstarea la loc sigur a documentele importante pentru familie este pe cât de important, pe atât de simplu de făcut. Pentru asta trebuie să respecţi câteva sfaturi utile.

Unul dintre aspectele care sunt de multe ori trecute cu vederea în organizarea lucrurilor din casă se referă la stocarea documentelor importante. Acest lucru te ajută să fii mai ordonat şi să economiseşti timp şi nervi atunci când ai nevoie urgentă de un act. Când stochezi documente importante trebuie să iei în considerare două aspecte: să îţi fie la îndemână, în eventualitatea în care ai nevoie de ele, şi, în acelaşi timp, în siguranţă, protejate de un eventual incendiu, inundaţie ori jaf.

Iată câteva sfaturi ce te pot ajuta să depozitezi şi să păstrezi în deplină siguranţă cele mai importante acte:

1. Sortează documentele cele mai importante

Fă ordine prin sertarele şi cutiile în care obişnuieşti să pui documentele familiei, sortându-le pe cele de mare importanţă, precum certificatele de naştere, de căsătorie, paşapoartele, declaraţii financiare, cardurile de sănătate, poliţele de asigurare, actele de proprietate ori testamente.

2. Descotoroseşte-te de hârtiile inutile şi organizează chitanţele

Mulţi dintre noi obişnuim să păstrat tot felul de hârtii prin casă, deşi nu ne folosesc la nimic. În această grămadă de foi ne va fi mai dificil să găsim un document de care avem nevoie. Aruncă chitanţele, facturile şi declaraţiile foarte vechi şi care nu fac altceva decât să ocupe loc prin sertare. Pe cele mai recente, grupează-le în dosare etichetate pentru fiecare taxă în parte (electricitate, gaze, internet, telefon etc.)

3. Achiziţionează un mini-seif

Optează pentru un seif de dimensiuni mici ori pentru o cutie care să se închidă ermetic şi să reziste la foc, pentru a depozita actele familiei. Nu îl lăsa la vedere, pentru un plus de siguranţă, fixează-l de podea.

4. Fă copii xerox

Asigură-te că ai copii suficiente pentru documentele de care ai nevoie frecvent şi foloseşte-le pe acelea, la nevoie, în locul originalelor.

5. Îndosariază documentele

Pentru a proteja documentele de uzură, lumină sau umezeală, folosiţi folii din plastic, apoi puneţi-le în dosare etichetate corespunzător.

6. Scanează fotografiile de familie

Selectează cele mai îndrăgite fotografii de familie şi scanează-le la rezoluţie mare, apoi stochează-le pe DVD-uri.

Vă mai recomandăm:

Cum ne ferim de ţepele magazinelor online - sfaturi de la Protecţia Consumatorului

Cum să ieşi mereu bine în poze chiar dacă nu eşti fotogenic. 6 ponturi oferite de către un fotograf profesionist

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite